Rovdata bruker jervskit til å overvåke jerven i Norge. Nåhåper de at du kan plukke opp jervskit der du bor og dermed bidra iovervåkingen av arten.

– Hvis du kommer over ekskrementer fra jerv på din ferdsel inaturen, så håper vi at du plukker den opp, legger den i en plastpose ogleverer den inn til Statens naturoppsyn (SNO) i ditt område. Prøvene overleveresfra SNO til oss, og vi gjennomfører DNA-analyser av dem, forklarer MortenKjørstad, leder i Rovdata i en pressemelding.

Finner svar i skiten

Gjennom å analysere jervens etterlatenskaper kan Rovdatablant annet finne ut hvilket individ den stammer fra, om jerven er kjent fratidligere, hvilke områder den benytter og hvem den er i familie med.

Turgåere, jegere og andre interesserte inviteres derfor tilå bidra i innsamlingen av jervskit over hele landet. Hvis du ønsker å delta, såmå du kun plukke opp skit som du finner ved et jervespor, og hvor det ikke erspor etter andre arter.

– På den måten reduserer du faren for at du tar med deg skitfra en annen art, forklarer Kjørstad via pressemeldingen.

Bruk pose

Du må også passe på at du ikke berører skiten direkte, menplukker den opp med for eksempel en plastpose. På yttersiden av etjerveekskrement ligger det celler fra tarmen fra individet som har lagt fra segavføringen, og i disse cellene er det arvestoff som er unikt for dette dyret.For at prøven ikke skal bli forurenset av annet DNA er det viktig at denhåndteres på korrekt måte.

– Ta en plastpose rundt hånda før du plukker skiten opp.Vreng plastposen rundt prøven og knyt igjen. Pass på at du ikke berører skitenmed annet enn plastposen, og at det ikke blir med for mye snø eller is. Frysned prøven så snart som mulig, og lever den til en av SNO sine rovviltkontaktersom vil sørge for merking og viderelevering til Rovdata, sier Kjørstad.

Publiserer resultatene

Skitprøven må merkes med navn og adresse til den som harfunnet skiten, samt dato for funnet, funnsted, i hvilken kommune funnet blegjort og kartreferanse. Disse opplysningene er svært viktige, og prøver sommangler opplysningene vil ikke bli analysert.

Alle resultatene fra DNA-analysene blir publisert i Rovbaseetter hvert som resultatene er klare, og Rovbase er åpen for alle.

– Analysene er tidkrevende, og alle resultater fra vinterensinnsamling er vanligvis klare først i desember hvert år, avslutter Kjørstad.

KARTLEGGINGSJOBB: Ved å plukke opp og sende inn jervskit kan du være med på å bidra til at arten blir kartlagt enda bedre. Foto: Vidar Kristensen