WTO har vedtatt at EUs handelsforbud mot produkter fra sel er i strid med de såkalte kjernebestemmelsene i regelverket til Verdens handelsorganisasjon, og Norge har dermed vunnet fram med sin klage.

Bare urfolksfangst kan selges

Det betyr at det særdeles strenge pålegget fra EU om ikke å handle med selprodukter, verken skinn, omega-3 eller andre biprodukter, ikke lenger anses å være gyldig. Norge og Canada er de to landene som har brakt EUs såkalte «selforordning» inn for et eget panel for tvisteløsninger i WTO. Bare selprodukter fanget av urfolk eller som er bipridukter av såkalt naturressursforvaltningsfangst har siden 2010 kunnet omsettes i EU. I praksis har norsk selfangst helt og holdent hatt eksportstans, noe som har vanskeliggjort norsk selfangst.

Kan ankes

EU har nå mulighet for å anke saken, og må i så fall gjøre dette innen 60 dager.

– Skulle det komme en anke, vil ny og utvidet behandling mest sannsynlig forlenge saken med fra fire til fem måneder, skriver Utenriksdepartementet på sin hjemmeside. Skulle ingen anke, vil rapporten bli vedtatt av WTOs tvisteløsningsorgan.

Bakgrunnen for at Norge brakte saken inn for tvisteløsning, er at Norge har hevdet at EU-forordningen virker diskriminerende i forhold til helt like produkter fra ulike kilder.

Avgjøres om kort tid

– Vi ble orientert om fremdriften i denne tvistesaken da vi hadde selfangstkurs i Tromsø, men jeg har ennå ikke fått satt meg så nøye inn i hva sluttresultatet ble. For oss er det avgjørende at vi får en avtale med Staten om tilskuddet for å fangste og dette vil vi få vite i møte i Oslo i neste uke, sier selfanger Bjørne Kvernmo.

Avhengig av tilskudd

Kvernmo sier han har forstått at departementet har brukt mye tid og krefter på denne saken, men for hans del har han ikke bestemt seg for om det blir selfangst på Havsel og mannskapet neste sesong.

– Det skal være et generelt møte om fangsten om kort tid. Skulle det vise seg at tilskuddet blir redusert så  det går akkurat rundt, er det ikke sikkert det blir noen tur i Vestisen, for da blir det vanskelig å få folk med på fangst. Men jeg håper jo at tilskuddet skal bli slik at vi kan fangste, avslutter Kvernmo.