Alta-mannen John Sigurd Svendsen er medgründer og styremedlem i selskapet Lytix Biopharma.

– John Sigurd er veldig sentral i selskapet. Han har vært med å starte det, og er også ansvarlig for tidligfaseforskningen, forklarer administrerende direktør i Lytix Biopharma, Unni Hjelmaas til Altaposten.

Svendsen arbeider i tillegg til sitt engasjement i legemiddelfirmaet ved Universitetet i Tromsø, hvor han er professor i organisk kjemi.

Gode resultater på rotter

Tidligere har leverkreft blitt behandlet med kirurgi. Under 20 prosent av tilfellene kan opereres, og det finnes i dag ingen god behandling for de øvrige.

Dette legemiddelet er basert på et lite protein som styrker immunforsvaret og ødelegger kreftceller i leveren. De modifiserte proteinmolekylene har fått navnet LTX-315.

En av forskerne i teamet forklarer til Aftenposten at stoffet injiseres i kreftsvulsten.

– Dette molekylet er sterkt positivt ladet. De fleste kreftceller er negativt ladet. Når vi injiserer LTX-315 inn i en svulst, binder stoffet seg til kreftcellene, og det fører til at kreftcellene sprekker. I tillegg har det en evne til å stimulere imunforsvaret, som blir dirigert mot kreftsykdommen og forhindrer at den utvikler seg, sier forsker Pål-Dag Line til Aftenposten.

Etablerte leversvulster hos rotter som har blitt behandlet med proteiner, har vist veldig gode resultater.

– Vi har gjentatt dette mange ganger i flere varianter, og vi ser at LTX-315 dreper svulstene. Vi har også satt det som en slags vaksine, og da så vi at svulstene vokste langsomt, og til slutt forsvant, forklarer forskeren til Aftenposten.

Lokker Alta-investorer

Tirsdag kommer den administrerende direktøren til Alta for å ha et lukket møte med pengesterke Alta-folk.

– Vi er midt i en emisjon. Det koster å forske, og da trenger vi penger inn til forskningen, forklarer Hjelmaas.

På det lukkede møtet håper hun å friste Alta-investorer til å gå inn i selskapet.

– Sist jeg regnet på det hadde vi vel 85 prosent investorer fra Trondheim og nordover, så dette er i aller høyeste grad et nordnorskeid selskap, sier Hjelmaas.

John Sigurd Svendsen hadde ikke anledning til å kommentere saken selv, da han var på ferie.