Gaupe i Alta er ingen uvanlighet, men at den har vært såpass inn i byen som på Elvebakken, overrasker Statens naturoppsyn.

Natt til lørdag var det som trolig er en gaupe, på kattejakt på Elvebakken. En beboer kunne lørdag morgen finne bare restene igjen av det som nok har endt ganske så katastrofalt.

– Etter sporene i snøen å dømme, ser det for meg ut som det er en gaupe som har vært på ferde. Men kanskje er det andre der ute som kan stadfeste dette, spør fotografen som la et Coop-kort ved siden av et av sporene for å demonstrere størrelsen.

Bloddråper

Det var bare blod og litt pels som lå igjen på bakken lørdag morgen.

– Det ser ut til at det nok er en mørk katt som har blitt angrepet. Så hvis noen der ute savner katta si, så kan det jo være her den har endt sine dager, mener mannen

Olaf Opgård er ute i felten når Altaposten ringer han mandag formiddag, og får dermed ikke sett bildene fra Elvebakken. Men han bekrefter at gauper ofte er å finne på Aronnes, Komsa og Tverrelvdalen.

– Men at den er så langt ned som på Elvebakken er ikke så vanlig, påpeker Opgård.

Mistet syv katter til gaupa

Opgård mener gaupa blir mer freidig på vinteren, ettersom det er vanskeligere å finne mat i naturen.

– Dermed er den på jakt etter katter i boligområder, forklarer han.

For komagfjording Rut Olsen er gaupeproblematikken intet nytt. Selv har hun mistet hele syv katter, som er blitt drept av gaupa.

– Vi kan ikke ha katt her ute. Får man ikke inn katta  til natta, så blir man jo redd. Det er jo kjæledyret ditt som du er glad i, mener Olsen.

Ferdig med katter

Den siste katta som forsvant, fikk Olsen og hennes mann i julegava av barna sine. Men denne katta ble også tatt av dage av gaupe.

– Vi har fulgt sporene og funnet restene av dyret. Å finne dyrene dine på den måten er ikke noe særlig, sier Olsen som kan bekrefte at gaupespor langs veien i Komagfjord er et dagligdags syn.

Den syvende katta i huset hadde også en kattunge, men denne bestemte Olsen seg å gi vekk, før også denne ble gaupemat.

– Det er jo nytt at gaupa begynner å trekke så langt inn i byen, men her på landet er det ikke noe rart. Gaupa har ingen naturlige fiender ettersom den er freda og det er også mindre beitedyr å ta av.

BLODSPOR: Dette var alt som var igjen etter at en katt på Elvebakken ble tatt av gaupe i helga.
VANLIG SYN: Gaupa blir stadig frekkere på vinteren etter sin søken på mat. (Foto: Arne Hauge)