Biolog Christin Jensen har funnet den fredede planten Myrsildre i Melsvik i Talvik, hvor Statens vegvesen skal i gang med en storstilt utbygging av E6 parsell 4.

Totalt skal nye E6 fra Halselv til Møllenes koste 800 millioner. Nå har miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Finnmark sendt et brev til Alta kommune og Statens vegvesen med beskjed om funnet.

Rødlistet art

Selv om ikke botaniske registrereringer inngikk i hennes oppdrag, følte biologen seg faglig forpliktet til å rapportere om sitt svært oppsiktsvekkende funn i Melsvik.

– Myrsildre er en rødlistet art som er i sterkt tilbakegang i hele Norden, og jeg vil derfor orientere Miljøvernavdelingen i Finnmark om funnet. Etter hva jeg har forstått av samtalen vår har Statens Vegvesen blitt gitt tillatelse til å destruere lokaliteten uten forutgående botanisk inventering, skriver hun i et brev til Miljøvernavdelingen i Finnmark.

Myrsildren er fredet etter naturvernloven. Enkeltartene som er fredet etter naturvernloven er fredet mot direkte skade, ødeleggelse og innsamling. Det betyr at ingen har lov til å ødelegge eller plukke plantene som står på fredningslisten.

Vil karlegge mer

Jensen mener en kartleggelse av myra er på sin plass. Dette kan forsinke arbeidet med E6.

– Myra i Melsvik har tilsig av kalkholdig vann og karakteriseres som rikmyr. Der det vokser myrsildre vokser det gjerne også andre sårbare følgearter, så en inventering er å anbefale, fastholder Jensen, som er førsteamanuensis i botanikk ved arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger.

Til Altaposten sier Jensen at hun frykter det er for seint å gjøre noe med utbyggingen.

– Bare det at det er kalk i myra, bør få varselklokkene til å kime. Det er gode næringforhold, som gjør at flere sjeldne arter kan vokse der. Selv om Finnmark er et stort fylke og det er mye å rekke over, burde man foretatt de nødvendige botaniske registreringer før man iverksatte arbeidet med ny vei, fastholder biologen.

Hun er også kritisk til strategien om at man skulle legge traseen utenom områder der man trodde det var verneverdige planter – men uten at man gjorde de nødvendige undersøkelser.

– Det er vanskelig å bare si at man ikke skal berøre sårbare områder, men det hjelper lite om man ikke foretar en registrering først. Dette er en sårbar plante som bør tas vare på, og man vet også at med forholdene i denne myra kan det være andre sårbare arter her, sier Jensen.

Varslet kommunen

Overingeniør Gunhild Lutnæs hos Fylkesmannen i Finnmark, sier til Altaposten at man i første omgang har varslet Alta kommune og Statens vegvesen om funnet.

I brevet fra Fylkesmannen står det følgende:

– Etter Fylkesmannens syn må kommunen i første omgang undersøke og vurdere i hvilken grad forekomsten blir påvirket av det pågående arbeidet med E6. Det må i tilfelle vurderes om det er behov for en endring av reguleringsplan, eventuelt om det er mulig med avbøtende tiltak for å ivareta forekomsten.

Godkjent reguleringsplan

Prosjektleder Gudmund Løvli i Statens vegvesen, sier til Altaposten at det foreligger en godkjent reguleringsplan for området.

– Klokka er fem over 12, da er det seint å komme med noe nytt, påpeker han, men henviser til planprosessleder i Statens vegvesen, Kåre Furstrand.

– Disse opplysningene er helt nye for meg. Vi vil nå vurdere saken, og se om dette utløser noen tiltak fra vår side, sier Furstrand til Altaposten.

Fagleder Hallgeir Strifeldt i Alta kommune følger opp saken.

Strifeldt sier til Altaposten at henvendelsen nå er sendt ut til Statens vegvesen, og at Alta kommune vil avvente en uttalelse fra dem før de velger hvordan saken skal håndteres videre.

– Det er umulig å si noe om hva konsekvensene av dette vil bli. Jeg har aldri vært borti en lignende sak, hvor noe slikt dukker opp etter at man har en godkjent reguleringsplan, sier Strifeldt til Altaposten.

– Hva ytterste konsekvens kan bli, vet jeg rett og slett ikke. Nå får vi se hva vegvesenet svarer, og så ta saken videre derfra, sier Strifeldt.