Bladet «Sabotasje – Kampen mot nazistene i Norge», ble nylig gitt ut av Vi Menn. Her er det fyldig dekning av kampen mot nazistene i Sør- og Midt-Norge. Kampene som foregikk nord for Trøndelag, er ikke nevnt med ett ord.

– Veldig vanlig og veldig beklagelig, sier Nina Planting Mølmann, avdelingsleder ved Gjenreisningsmuseet i Finnmark og Nord-Troms.

– Krigen foregikk i nord

Planting Møllmann forteller at hun årlig har undervsining for sykepleierstudenter, studenter som kommer fra hele landet.

– De som kommer sørfra, har som regel ikke hørt om evakueringen og nedbrenningen i Finnmark og Nord-Troms, forteller avdelingslederen, som mener at den nordlige landsdelen fortjener en stor plass i krigshistorien.

– Det var i Nord-Norge krigen virkelig foregikk. Og vi må kjempe for å få en plass i den nasjonale historien, selv om det burde vært en unødvendig kamp, sier Planting Mølmann.

Daglige bevis

Hun tror sterke historiefortellere i Sør-Norge, er grunnen til at det er den nordnorske krigshistorien som ofte får liten eller ingen plass.

– Historiene har som regel blitt fortalt og skrevet i sør. Og det er selvsagt det som er en nærmest, som er mest relevant, mener hun.

Planting Mølmann tror folk i nord, spesielt i Nord-Troms og Finnmark, har et nærere forhold til krigen enn folk ellers i landet, og derfor reagerer når landsdelen blir utelatt i berettelser fra krigen.

– Her har man, uansett alder, et forhold til 2. verdenskrig. Her møter man beviset på ødeleggelsene daglig. Vi har ingen gamle bygg, alle som vokser opp ser at vi ikke har noen historie. Alt er borte, vi har ingen fysiske minner, sier avdelingslederen, som nå gjør sitt for at historien til folk i Nord-Norge ikke skal dø med dem.

Markant forskjell

– Vi holder på med et forskningsprosjekt, blant annet i samarbeid med Universitetet i Tromsø, hvor vi samler inn historien til sivilbefolkningen, forteller Planting Mølmann.

Hun mener at sivilbefolkningen i Nord-Norge ofte led større tap enn folk ellers i landet.

– Blant annet taler tallet på spedbarnsdødsfall sitt tydelige språk. Spedbarnsdødeligheten i Finnmark og Nord-Troms var markant større enn ellers i landet i årene under og etter krigen. Det sier noe om forholdene folk her levde under, mener Planting Mølmann, som nå håper at mer blir gjort for at Nord-Norges krigshistorie skal bli mer kjent, både i vår egen landsdel og i resten av landet.

– Det må bevilges mer penger, slik at folk kan jobbe kun med dette. Det nytter ikke at en håndfull mennesker jobber med dette innimellom annen jobb, om man skal sikre historiene for fremtiden. Og det haster, for snart er den generasjonen som opplevde krigen ikke lenger blant oss, avslutter Planting Mølmann.

– Tok med de viktigste

Redaktør for Vi Menn, som har gitt ut bladet «Sabotasje» mener de har tatt med de viktigste operasjonene.

– Ingen skriver mer om krigshistorie i Norge enn Vi Menn, både i ukebladet og i våre bookaziner, som «Sabotasje». Jeg er enig med Gjenreisningsmuseet i at krigshistorien i Nord-Norge er for lite belyst. Temaet denne gang var sabotasjeaksjoner, og vi har brukt et stort kildenettverk for å samle det vi mener er de største, viktigste, og mest spektakulære operasjonene. Vi inngår gjerne et samarbeide med Gjenreisningsmuseet i leting etter kildemateriale om krigen i Nord-Norge, sier redaktør Alexander Øystå.