Det var det profilerte Høyre-politikeren Ivan Olsen som ble truffet av lynet i helga og havnet på sykehus.

Forlot høyden

Søndag ettermiddag var det strålende vær i Alta, en perfekt dag for turgåing og multebærplukking. Ivan Olsen kjørte til Suolovuopmi, klar for å plukke litt av viddas gull.

– Da jeg startet turen, var det sol og skyfri himmel. Etter en stund hørte jeg torden i det fjerne, i retning Jotka. Etter det tok det ikke lang tid før jeg hørte at tordendrønnene nærmet seg og jeg kunne også se at det lynte i nærheten, forteller Ivan Olsen.

Han bestemte seg for å gå nedover i lia, i retning bilen.

– Jeg ville ikke bli stående så høyt i terrenget da jeg oppdaget at lynet slo ned i nærheten, sier han.

Slått i bakken

Et stykke nedi lia, kun 200 meter fra bilen, slo naturkreftene til. Lynet slo ned i Høyre-politikeren, og kraften slengte ham flere meter bortover.

– Jeg ble slått bevisstløs og våknet opp etter en liten stund. Jeg mistet brillene da jeg ble slått i bakken, så jeg var temmelig fortumlet da jeg kom til meg selv, forteller Olsen.

Han husker ikke hvordan han kom seg til bilen, men fra den ringte han til sønnen sin og spurte om han kunne hente ham. Da sønnen hørte hva som hadde skjedd, tok han kontakt med AMK. AMK rekvirerte redningsteamet fra Masi og ambulanse fra Alta.

– Helsepersonellet gjorde en fantastisk jobb, roser Olsen.

Ryggsekken tok støyten

Fra Alta bar det videre med ambulansefly til Hammerfest sykehus. Olsen ble liggende på intensiven natta over, men ble skrevet ut i går.

– Alt har gått bra, takket være at ryggsekken tok av for det meste av strømmen. Men jeg har fått en skikkelig trøkk i rygg og nakke, så nå skal jeg ta det med ro i noen dager, slår 58-åringen fast.

Selv om hendelsen har satt en støkk i politikeren, har han ingen planer om å la multebær være multebær fremover.

– Jeg skal ut på tur igjen. Når alt kommer til alt, er det vel større sjanse for å vinne i Lotto enn å bli truffet av lynet - i alle fall to ganger.

Uheldig

Torben Wisborg, overlege ved Hammerfest sykehus, uttalte til Altaposten i går at det er veldig sjelden folk blir truffet av lynet, spesielt i Finnmark.

– Det skjer fra tid til annen. Vi hadde jo nylig en sak sør i landet, hvor fire stykket ble truffet av lynet samtidig. Men vi får inn veldig få pasienter som er rammet av lynet, fortalte Wisborg.

– Å bli truffet av lynet kan være veldig alvorlig, i enkelte tilfeller dødelig, sa overlegen.

Han forklarte det er viktig å kontakte lege umiddelbart, selv om man føler seg i grei form etter hendelsen.

– Om mengden strøm som går gjennom kroppen ikke er spesielt stor, kan det hende man føler seg ok etterpå. Men det er likevel viktig å kontakte lege, for å utelukke at lynnedslaget har påvirket hjertet, sa Wisborg.