– Ifølge forskriften fra Miljødirektoratet, skal man sette laksen tilbake i elva dersom man er usikker på om det er en hunn- eller en hannlaks man har fanget. Det er med andre ord ingen unnskyldning at man ikke visste sikkert og likevel har tatt en hunnfisk, påpeker daglig leder i ALI, Ivar Leinan.

Tydelig krok

Hovedoppgangen av laks ser ut til å være noenlunde bra i gang også i Altaelva. For mange blir den nye forskriften første møte med gjenutsetting av laks.

– Vi tror ikke det å sette ut fisk skal by på spesielt store utfordringer. Men det er viktig at man er sikker på hva man har i den andre enden av snøret dersom man skal bruke krøker, som er ganske vanlig i Altaelva. I hovedsak bør nok krøkeren bli hjemme resten av sesongen. Ta heller med en stor håv, påpeker Leinan.

Han mener det skal være greit å se forskjell på hunn- og hannlaks.

– Hannen skal ha en ganske tydelig kroket underkjeve, så sent på sommeren som nå. Men er man usikker, så sett fisken tilbake, påpeker han.

Gjellene er nøkkelen

Leinan påpeker at fiskerne må gjøre en fornuftig vurdering av laksens tilstand før den gjenutsettes.

– Sitter dreggen i gjellene og fisken blør fra gjellene, må avliving vurderes nøye. Vi skal ikke ha fisk i elva som pines og ikke vil overleve. Sitter kroken i kjevebeinet, overlever fisken helt fint. Men ha alltid en tang tilgjengelig, så går det lett å løsne krokene. Og er det hofisk, så håndter den i vannet hele tiden. Det kan gå hardt utover slimlaget når den trakkes over steinene, bemerker han.

Ingen penger tilbake

Enkelte fiskere har reagert på at forutsetningene for fisket i Alatelva nå er endret i forhold til da fiskekortet ble kjøpt i mars.

– Jeg ser den. Men dette er en offentlig forskrift som er pålagt oss. Derfor har vi ingen mulighet til å redusere kortprisen i ettertid. Men hvis noen vil levere inn kortet, så får de lov til det og kjøpssummen vil bli tilbakebetalt. Kortet vil da bli solgt videre, sier Leinan.

– Det skjer med rundt 10 fiskekort hver sesong. Det hender folk blir forhindret fra å kunne fiske i elva.

Alta laksefiskeri interessentskap (ALI) har nå sendt ut plansjer til alle med fiskekort i Altaelva ut sesongen, med bilder og forklaringer som viser forskjellen på hunn- og hannlaks.