– Jeg har aldri sett en så svær laks før. Den var helt enorm da vi fikk den i håven. 130 centimeter lang og altså 26,2 kilo, slår staker Svein Suhr fast. Han har selv fisket laks i Altaelva i 55 år og aldri vært borti så gedigen laks noengang.

Størst i Norge

I forrige uke ble det tatt et kjempelaks på mellom 25 og 26 kilo av Johnny Paulsen. Denne fisken ble ikke skikkelig veid, og det var derfor knyttet noe usikkerhet til den nøyaktige vekta.

– Laksen vi tok, ble skikkelig veid og vekta skal kalibreres nå i ettertid for å sikre at fiskens vekt er riktig, forteller båtmann og staker, Svein Suhr.

Han er sikker på at laksen de landet ved 02-tiden natt til søndag, er Norges største til nå. Tatt av norskamerikaneren med bestefar fra Bergen.

– Ikke i tvil. Jeg har aldri sett en så stor laks noen gang, påpeker Suhr. Han kan fortelle at amerikaneren som bor i England, fikk to laks tidligere, og mistet to under sitt fiske i Altaelva i forrige uke.

Steinhard kjøring

Ulf-Arne Jungård Nilsen satte ny norsk sportsfiskerekord med flue for laks, da han i august 2008 landet en kjempegamp på 26,69 kilo. Pikes laks var altså bare halvkiloet lettere.

– Dette er en fisk jeg er sikker på har vært rundt 30 kilo når den gikk opp i elva. Trolig allerede i mai, fordi den allerede var brun og hadde fått et skikkelig nebb i underkjeven, forklarer Suhr.

– Pike kjørte fisken steinhardt. Han fikk den fast langt opp i Sautso, i Bolvero. Fisken var i ferd med å renne utenfor Svartfossen, men med hard temming unngikk vi det. Stanga bøyde seg helt fra handtaket til tuppen. Etter en halvtime med knallhard kjøring av fisken lå den i håven. Jeg fikk nesten sjokk da jeg så størrelsen. Den var helt vannvittig stor. Sjokk nummer to kom da jeg fikk vite at mannen fisket med bare 11 kilos fortom. Meget dristig spør du meg, humrer Svein Suhr.

Hannlaksen ble forøvrig satt fri etter veiing og litt fotografering.

Få, men store

Fisket i Sautso, en sone der all fisk skal settes tilbake, har ifølge Suhr ikke vært bra.

– Utlendingene har fått omlag 10 laks i uka. Ikke mye. Men mange av de fiskene de har fått har vært store. Det er tatt mange laks over 20 kilo, forteller han.

Når det gjelder neste generasjon laks, smålaksen, er vekta svært variabel.

– Storparten av grilsen er bare ett kilo stor. Bare noen få har normal vekt på 2,5 kilo, sier Suhr som sammen med makker Rolf Heitmann hjalp Pike i land med Norges største laks til nå.