Tirsdag formiddag troppet de to eventyrlystne tenåringene opp ved Alta lufthavn med lommebøkene fulle av kontanter. Til tross for at de ikke hadde med seg identifikasjonspapirer fikk de kjøpt flybilletter i skranken, og startet turen mot Roma.

– De hadde tenkt seg til Roma. Jentene har forklart at de hadde med seg kontanter de hadde fått i gaver under konfirmasjonen, sier den ene av jentenes far.

Foreldrene begynte å ane uråd utover dagen, da de ikke kom i kontakt med jentene sine. De ante ikke hvor jentene befant seg, og hadde overhodet ikke sett for seg at de skulle være på vei til den italienske hovedstaden.

Naturlig nok ble de mer og mer engstelige utover dagen.

Slettet sporene

I og med at jentene hadde gjort hva de kunne for å slette sporene sine, tok det litt tid før foreldrene fant ut hvor de var. Først dagen etter, takket være en statusoppdatering på Facebook, klarte foreldrene å finne ut at de befant seg i Stockholm.

– Jeg tok kontakt med politiet her og fikk hjelp fra dem. De fant jentene, som hadde overnattet på sentralbanestasjonen i Stockholm, det var visstnok en heller kald og trasig natt, sier faren.

Politihjelp

Politioffiser Kenneth Knuts ved Arlanda politistasjon, som ligger ved flyplassen utenfor Stockholm, bekrefter historien. Han forklarer at politiet bisto med å sette jentene på første fly til Oslo. Der ventet foreldrene på rømlingene.

– Det er dessverre slik at det ikke er personkontroll verken i EU eller i resten av Schengen-området, så på den måten kunne jentene ta seg til Stockholm uten problemer. Jeg mener likevel at flyselskapet har gjort en feil, når de har latt de unge jentene reise. Dette har ikke vært noen politisak i den forstand, vi har kun bistått med å sørge for at jentene ble tatt hånd om og sendt hjem sier Knuts til Altaposten.

Engangstilfelle

Torsdag kom jentene og deres foreldre hjem til Alta.

Faren til den ene jenta sier han håper dette var et engangstilfelle.

– Vi er glade for at forsvinningen som jentene hadde tenkt skulle være en ferietur til Roma har endt godt og at de hjemme i god behold, sier faren til den ene av jentene.

Han tviler sterkt på at historien vil gjenta seg.

Rystet

Likevel er han svært kritisk til at det i det hele tatt er mulig for to så unge tenåringer å kommer seg av gårde uten at noen stiller spørsmål. Han er rystet over at det tilsynelatende ikke er noen som helst identifikasjonskontroll ved flyplassen.

– Jeg har tatt opp saken med flyplassen i Alta, men de sier det ikke er gjort noen feil. Det sjokkerer meg hvis regelverket er så slapt, sier faren.

– Jentene hadde ingen identifikasjonspapirer med seg. Om dette er en systemsvikt eller om sånt virkelig skal kunne gå an, det forundrer meg sterkt, sier faren.

- Billettene kjøpt på nettet

Flybillettene som ble benyttet av de unge jentene var kjøpt på nettet og betalt med kredittkort.

Productmanager Knut Dahl i SAS Ground Handling på Alta lufthavn sier jentene reiste med SAS på billetter som de hadde kjøpt på nettet og betalt med et kredittkort.

– Billettene er ikke solgt kontant over disk hos oss, det kan jeg avkrefte, sier Dahl som slår fast at reglene er helt enkle.

Er barna mellom 5 og 12 år så skal de reise med mappe rundt halsen. Er de mellom 12 og 15 år, så er det foreldrene som bestemmer hvor de får reise.

– Vi har ikke identitetskontroll av reisende, sier Dahl til avisa.

Da jentene forsvant ble det lokale lensmannskontoret kontaktet, mens det var svensk politi som fant jentene.

– Det viser at Schengen-samarbeidet fungerer, sier førstebetjent Svein Erling Mikalsen ved lensmannskontoret i Alta.

Han sier dette forsvinningssaker automatisk blir prioritert fra politiets side.