Formannskapet legger seg på en knallhard linje overfor tiggerne som strømmer til byen sommerstid. Det ble klart da siste sak i tirsdagens formannskapsmøte ble behandlet. Formannskapet vil kun tillate tigging på kvelden og natta.

Med seks mot fem stemmer bestemte formannskapet seg for å sende et stramt tiggerforslag ut på høring.

  • Tigging i Altas tre sentre Elvebakken, Bossekop og Sentrum blir forbudt mellom 08.00 og 20.00, med forbehold om at stortinget åpner for dette.

Vil ikke vente

Bakgrunnen for forslaget er at regjeringen har foreslått å gi kommunene ansvaret for å regulere tigging. Dette forslaget skal behandles i stortinget i juni, men formannskapet ønsker å være tidlig ute og sender derfor sitt tiggerforslag ut på høring nå.

– Hvis vi venter på stortingsbehandlingen med å utforme og sende ut forslaget vårt, så vil tiden løpe fra oss, sa Ronny Berg (Frp) i tirsdagens møte.

Han levnet ingen tvil om at han helst ser at det ikke dukker opp en eneste tigger i Alta til sommeren.

– Vi så hvordan det så ut etter at de hadde dratt fra friluftsområdene de bodde i sist. Det var en søppelsti uten like i områder barna våre bruker.

Ingen bønn

Geir Ove Bakken (Ap) kom med en innstendig bønn til både varaordfører Berg og det øvrige formannskapet om å bruke hjertet i denne saken:

– Vi må ha hjertet med oss i denne saken. Romfolket som kommer hit for å tigge er et folk med store utfordringer. De er uønsket i hjemlandet, og jages fra sted til sted i Europa. Det er samtidig en nødvendig debatt å ta; vi synes alle det er irriterende når naturområdene våre forsøples av midlertidige bosettinger, men det mener jeg vi tåler, sa Bakken, som hadde de øvrige opposisjonsmedlemmene med seg.

Kommer fordi de må

Også Trine Noodt (V) mente at vi må vise storsinn overfor tiggerne:

– Her snakker vi om mennesker som kommer hit til oss for å sette seg ned i kulda for å tigge. De gjør ikke dette fordi de har lyst, men fordi de må, sa Noodt.

Men verken hennes eller Bakkens oppfordringer om å vise storsinn overfor tiggerne fikk gehør fra det øvrige formannskapet.

– Når et folk har vansker i hjemlandet, så er det opp til våre stortingspolitikere å bidra på den måten de kan. Å bidra mot fattigdom i andre land er en nasjonal oppgave, sa Berg.

  • Forslaget om å forby tigging mellom 08.00 og 20.00 ble vedtatt med seks mot fem stemmer. Trine Noodt (V) brøt ut og stemte sammen med opposisjonsmedlemmene.

Søker dopenger

I tillegg til forslaget om å i praksis forby tigging i Alta, bestemte et enstemmig formannskap seg for å søke om tilskudd til offentlig toalett. Dette for at de tiggerne som tross alt kommer hit skal ha et sanitærtilbud.

– Det er vel litt selvmotsigende å først forby tigging, og deretter søke på midler til offentlig toalett – midler som kommer i forbindelse med tiggersaken, ymtet rådmann Bjørn-Atle Hansen fram, uten å få gehør fra formannskapet.

STRAMMER INN: Alta kommune vil stramme inn. Tigging blir kun tillatt mellom 20 og 08, dersom det åpnes for dette på nasjonal basis. Foto: Odd Magne Haugen