Davidsen er selv representant i fylkestinget og har slåss for billigere bussbilletter både i byen og på langrutene. Fylkeskommunen ønsker nå å gjennomføre en tilpasning til resten av landet for buss- og båttrafikken. Finnmark har landets høyeste grunntakst.

- I dag koster det 35 kroner hver vei med bybussen. I fremtiden blir maksprisen 20 kroner, altså 40 kroner tur-retur mot 70 i dag. Billigere pris betyr bedre tilgjengelighet for flere og kanskje lar flere bilen nå stå, sier hun.

Nesten halvering

Dagens takst på 35 kroner, er dyrest i landet. Fylkestinget behandlet saken i forbindelse med anbudsutlysningen, der billett - og takstsystem var en naturlig del av pakken. Ønsket er at reisende skal få det enklere og billigere, og i tillegg også billigere pris på langrutene.

- Dersom transportøren taper penger på den nye ordningen, skal Finnmark fylkeskommune dekke dette. Men allerede ved en økning på 12 prosent i passasjergrunnlaget vil man gå i null, påpeker Davidsen.

De sentrale punktene i saken er:

  • Gjennomgående billettering, også ved bruk av ulike operatører. Det skal kunne holde med en billett på ei rute som inneholder buss, båt eller ferger. I dag må man løse billetter for hvert transportalternativ på ruta. I drift fra 2015.

  • Maksimaltakst på 315 kroner for langturer. I dag koster en tur fra Karasjok til Kirkenes 1229 kroner. I Troms og Nordland koster den samme billetten 300 kroner. Det innføres maksimaltakst fra 1.januar 2014 i hele fylket, og maksimaltaksten settes til ni ganger grunntaksten, det vil si maksimalt 315 kroner. I drift fra 2014.

  • Flat bytakst på 20 kroner mot 35 i dag. I drift fra januar 2014 ved bruk av elektronisk billett.

  • «Finnmarkskortet» gir passasjeren mulighet til månedskort, årskort eller anledning til å kjøre på kreditt. Kortet skal også kunne brukes ved transport i taxi.

  • Kontantfri reise. Kontanter fases ut i løpet innen 2016.

- Prisen har vært for høy til nå. Nå håper vi å kunne oppleve økt frekvens og hyppigere avganger og at bussen kan kjøre innom flere nye steder, påpeker ordfører Davidsen.