Fiskeforvalter Harald Muladal fra  miljøvernavdelingen Fylkesmannen i Finnmark sier at det i praksis nå åpnes for fritt fiske. Håpet er å få fisket opp mest mulig av den rømte oppdrettslaksen for å forebygge at store mengder går opp i Altaelva.

– Det kan fiskes med settegarn, drivgarn og de redskaper som er ønskelig i gjenfangsten. I prinsippet snakker vi om fritt fiske. Tillatelsen gjelder kun i tre dager. Da er det slutt, forteller Muladal.

Ikke villfisk

Fiskeforvalteren medgir overfor Altaposten at det ikke er uproblematisk å åpne for fritt fiske under gjenfangsten av den rømte oppdrettslaksen. Bakgrunnen er at støingen fra lakseelvene rundt Alta allerede kan være på vei ut i sjøen, og at sjøørret og laks snart kan være på vei til elevene.

Slutt for Altalaksen

Han vil ikke på grunn av de sparsomme fakta som så langt er kommet fram konkludere med at rømmingen er noen katastrofe for Altaelva.

– Det vi vet er at rømt oppdrettslaks i mange elver er blitt et stort problem. Villaksen er gjennom generasjoner blitt tilpasset naturen, og genetisk innblanding av oppdrettslaks er blitt et så stort problem at det kan true villaksen. I Altaelva  har vi data som tyder på relativt liten innblanding i gytebestanden, men på lang sikt kan rømt oppdrettslaks øke presset på den unike Altalaksen, forklarer Harald Muladal.