Under vigslingsgudstjenesten i Nordlyskatedralen brukte biskopen sterke ord for å beskrive den nye katedralen i Alta.

- Fantastisk

- En dristig drøm og visjon er nå blitt virkelighet. Et fantastisk kirkebygg som vi nesten ikke har maken til i dette landet, er reist midt i Alta, het det i talen til Kjølaas.

Han påpekte at visjonene for Nordlyskatedralen har vært at den skulle bygges av materialer som forekommer naturlig i Alta: Sand, skifer, kobber og furu.

- Det har ikke helt latt seg gjennomføre. I stedet for kobber på kirkens fasade er det brukt titan som er vedlikeholdsfritt. Kobber ville gjort kirkens ytre fasade altfor mørk, sa biskopen.

I den flotte seremonien, som ble sendt direkte av både TV Nord og NRK Radio, var biskopen opptatt av at natur, kultur og ånd var knyttet sammen.

- Disse tre dimensjonene skal spille sammen i Nordlyskatedralen. Sammen gjør de rommet til et levende rom der vår tid tolkes i preken, musikk, poesi, salmediktning, kirkekunst og arkitektur. Ja, før et eneste ord er uttalt, formidler dette kirkerommet et budskap til oss og tolker våre liv, sa Kjølaas.

Flotte rammer

Vigslingen skjedde i flotte rammer, med Alta motettkor, elever fra Alta videregående skole, barnekor og profesjonelle musikere fra både Ensemble Noor og divisjonsmusikken i Harstad som viktige aktører.

Det hele ble bundet flott sammen av både biskopen, prost Olav Øygard og sogneprest Anne Skoglund. Trestammers møte ble også formidlet gjennom møtet mellom norsk, samisk og kvensk fra prekestolen.