Gjennom de siste årene har Alta IF med jevne mellomrom varslet om vansker i økonomien.

Nå er det krise for idrettslaget.

Skifteretten neste?

Ole Steinar Østlyngen (Ap) forteller at i fjor ble med i ei foreldregruppe som skulle jobbe med «inntektsgivende tiltak».

- Jeg hadde sett for meg at vi skulle drive med loddsalg, få fart på omsetninga av dopapir og sånne banale ting. I romjula forsto jeg omfanget av idrettslagets problemer. Det viser seg at idrettslaget ikke engang hadde penger til å betale ut lønn i desember. Samtidig har de ikke betalt inn moms eller skatt, noe som har fått Skatt Nord til å reagere. Gjeldsbelastningen har økt fra fem til syv millioner kroner på ett år. Det er ikke lengre snakk om at man kan ta grep innad i idrettslaget, nå må det en svær redningspakke på plass - hvis ikke er neste stopp skifteretten, sier Østlyngen.

- Dette kan være kroken på døra for et idrettslag med en 80 år lang historie. Dette er intet annet enn en tragedie, sier han.

Skatt Nord klare

De to mest prekære punktene på idrettslagets syv millioner kroner lange gjeldsliste er lønn og skatt/moms.

- I desember måtte idrettslaget ut til sponsorene og låne penger for å betale lønn til sine ansatte. Det finnes ikke ei krone når januarlønna nå skal gjøres opp. Samtidig har de ikke klart å betale skatt og moms; totalt er de skyldig 328.000 i moms og 348.000 i forskuddstrekk. Det finnes ingen penger i systemet som kan dekke opp dette, sier Østlyngen.

Det ble ifølge han forsøkt å ta opp et lån for å dekke inn de løpende kostnadene.

Banken sa nei.

- Alta IF har allerede en million i banklån. De har fem millioner utestående til øvrige kreditorer.

Med nei fra banken finnes det ikke likvide midler i Alta IF til å betale løpende kostnader.

- Nå er det slutt, det er kroken på døra, oppsummerer Østlyngen.

Gjeldsgalopp

At gjelda har økt fra fem millioner ved utgangen av 2011 til over syv millioner, er i seg selv alarmerende, mener han.

- Slik jeg forstår det har idrettslaget tatt opp lån uten å ha midler til å behandle lånene. Det de har fått inn av penger har gått til å holde de største kreditorene på en armlengdes avstand, sier Østlyngen.

Med å gjøre det på denne måten har problemene bare tårnet seg opp.

Idrettsanlegg blir tomter?

Ap-representanten var i går i kontakt med de forskjellige partilederne som representerer de andre partiene i kommunen, for å informere om situasjonen.

Han fikk blandet mottakelse.

- En konstaterte at Alta IF selv får ordne opp i dette. En annen tror jeg ikke forsto hva jeg pratet om. En tredje tok det på alvor.

- Hva mener du politikerne kan gjøre?

- Det synes åpenbart at det kun finnes en reell mulighet til å berge Alta IF. Det er hvis Alta kommune i neste kommunestyremøte vedtar å overta all gjeld fra Alta IF i bytte mot pant i samtlige idrettsanlegg. Dette er slik jeg ser det en risikofri sak for Alta kommune. Dersom Alta IF ikke klarer å betale gjelda, så må kommunen splitte opp og selge idrettsanleggene. Alta kommune kan få pengene sine igjen ved for eksempel å omregulere deler av idrettsanlegget på Aronnes til boligformål og selge tomtene her.

- Dette er ikke bare en risikofri, det er også den eneste reelle løsningen, slik jeg ser det. Jeg har ingen tro på at noen «rike onkler» kommer på banen og ordner opp i dette, sier Østlyngen.

Ved Alta IF-kontoret jobbes det nå på spreng for å klargjøre sakspapirer for morgendagens hovedutvalgsmøte.

11. februar må saken opp for kommunestyret for behandling, hvis ikke er det for sent, ifølge Østlyngen.

- Her bestemmes det om det blir konkurs eller ikke. Blir det nei i kommunestyret er det bare å gå rett til skifteretten.

Ap-representanten konstaterer at det sittende styret sitter med øverste ansvar for situasjonen som nå er oppstått.

- Over lang, lang tid har man brukt mer enn man har tjent. Gjelda har hopet seg opp. Det sittende styret burde slått alarm og tatt grep mye tidligere. De har drevet med ei kasse som er skrape, hakke tom.

- Se på SAS

Østlyngen er redd mange vil trekke på skuldrene over det som nå er i ferd med å skje.

- Det har vært tull rundt Alta IF så mange ganger at jeg tror mange vil tvile på at dette er sant. Men dette er så alvorlig som det kan bli. Det er høyst reelt at Alta IF kan være konkurs om kun kort tid, sier han.

- Vi så det også med SAS. For 10 år siden trodde ingen at SAS kunne gå konkurs, så var de plutselig på konkursens rand. Kan det skje med SAS, så kan det i høyeste grad også skje med Alta IF, sier Østlyngen.

Les mer i dagens papiravis!