- Å sette svartelista mink og rødlista gaupe og jerv i samme bås er forvaltningsmessig skivebom, sier Arnodd Håpnes, fagleder i forbundet.

Tok affære

Altaposten kunne nylig fortelle at Fefo utlyste rovviltlotteri for en rekke kråkefugler og rovdyrarter i Finnmark.

Det ble også utlovet lodd i lotteriet for de som skyter jerv, noe som fikk Direktoratet for naturforvaltning (DN) til å ta affære mandag kveld. De ba Fefo fjerne jerven fra lista, noe som ble etterkommet.

- Skandale

Skuddpremie på jerv er nemlig ulovlig i henhold til Viltloven § 51.

- Det er en skandale i seg selv at en av landets største eiendomsforvaltere ikke kjenner lovverket og åpner for ulovligheter for å skyte et av Norges mest trua pattedyr, mener Håpnes. Han påpeker at Norge har et internasjonalt ansvar for å ta vare på jerven.

- Det er gammeldags naturforvaltning og et foreldet økologisk syn å forsøke å innføre "rovdyrbekjempelse ala 1920-tallet" i 2012, sier han.

Rar blanding

Rødrev, kråke og mink regnes som jaktbare arter. Naturvernforbundet mener det er spesielt at Fefo blander sammen arter med svært ulik forvaltningsstatus, og henviser til at rødlista arter som jerv og gaupe slås i hartkorn med en uønsket fremmed art som mink.

Forbundet mener videre at jakt skal være en frivillig fritidssyssel som ikke skal belønnes ekstra med en skuddpremie.

- Ingen dusør

Utmarksforvalter Even B. Nilsen i Fefo bekrefter at de har hatt dialog med direktoratet og bestemt seg for å fjerne jerv fra denne lista.

- Det er viktig å understreke at dette handler om et rovviltlotteri for å få inn flere fangstrapporter. Dette er verken dusør eller skuddpremie, sier Nilsen.

Han forsikrer at Fefo er opptatt av kunnskapsbasert forvaltning og er svært oppmerksom på forskjellen mellom kråke og jerv.

- Det er lisensjakt på jerv, så når vi ønsker rekruttering av jegere, handler det om små rovvilt og dyr som kan beskattes, sier Nilsen.