På nettstedet Formspring henges barn helt ned i 12-årsalderen ut som horer, selvmordskandidater og narkotikamisbrukere, for å nevne noe. Her er det muligheter for å henge ut hvem det måtte være, anonymt.

– Jeg kjenner dessverre til dette svineriet, sier rektor Øystein Røsland ved Alta ungdomsskole til Altaposten.

Åpen kloakk

Han betegner nettstedet som en pest og en plage.

– Dette er en åpen kloakk. Mye av det som har vært skrevet her om elever på skolen vår, har vært av en karakter som har vært så ille at vi har sett oss nødt til å anmelde det til politiet, eller tatt kontakt med foreldre og bedt dem anmelde sakene, forteller Røsland.

Stiller spørsmål

Nettstedet gir enhver mulighet til å stille spørsmål anonymt til navngitte brukere. Og det trenger heller ikke være spørsmål, her er det fritt frem for å karakterisere andre barn og ungdommer i hvilke ordelag man ønsker - også det helt anonymt.

– Det vi har anmeldt er både trusler og beskrivelser av andre elever som er straffbare, kommenterer rektoren.

Han kan ikke se noe ved Formspring som gjør nettstedet verdt å benytte seg av:

– Sånne ting burde vært stengt umiddelbart. Jeg kan ikke se noe positivt med dette.

Vekt på nettvett

Røsland sier ungdomsskolen allerede legger stor vekt på nettvett, og «Vær varsom-plakaten» er blitt en del av pensum i norsk.

– I dag er det slik at elevene er sjefredaktører, og skriver hva de vil. Vi har nettvett inne i pensum, men ungdommene har ikke forutsetninger for å gjøre den jobben som tidligere var forbeholdt redaktører og journalister. Jeg synes denne utviklingen er farlig, sier rektoren.

- Bare negativt

Daglig leder Merethe Clausen Moe i organisasjonen «Barnevakten» er svært skeptisk til nettstedet. På organisasjonens nettsider advares det mot dette fenomenet.

– Formspring er det egentlig nesten bare negative ting å si om. Dette er overhodet ikke bra. Nettstedet burde rett og slett vært lagt ned, sier Clausen Moe til Altaposten.

Hun forklarer at dette nettstedet har utviklet seg til å bli en svært lite hyggelig arena for barn å oppholde seg.

– Det har blitt en stor arena for mobbing, og det er ikke bare i Norge dette forekommer. Blant annet i Danmark, hvor vi også opererer, ser vi at dette er et svært utbredt problem, sier Moe.

Grove spørsmål

– Nettstedet ble startet i 2009, men det er først nå det begynner å bli virkelig stort. Man opplever ofte at barn selv i ung alder får stygge og grove spørsmål, uttaler Moe.

Hun kan fortelle at heller ikke lærere slipper unna den offentlige gapestokken dette nettstedet er.

– Det ligner litt på den gamle leken «nødt eller sannhet» ved at man får stilt et spørsmål man skal svare på. Men her spør man om veldig drøye ting, og det anonymt. I løpet av kort tid vil kretsen din se hvilket spørsmål du har fått, og om du har svart. Man bruker også nettstedet til mobbing av lærere, eller andre i klassen, forteller Moe.

PORTEN TIL KLOAKK? «Formspring er stedet hvor du kan dele din oppfatning om noe. Medlemmer uttrykker sine synspunkt og personlighet gjennom engasjerende samtaler og kommuniserer med venner, tilhengere, og folk de bare finner kule», reklamerer det sosiale nettverket Formspring. Foto: Skjermdump