Ved Tools avdeling i Alta står det tydelig merket på inngangsdøra at butikken ikke lenger godtar kontant betaling. Kun bank- og kredittkort er gyldig betalingsmiddel.

- Det er ikke tillatt, opplyser kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet i Troms og Finnmark.

- I Norge er man pliktig til å ta i mot norske kroner som betalingsmiddel, sier Skaug Halsos til Altaposten.

Kan lage andre løsninger

Han peker på at det finnes steder hvor man i realiteten ikke kan betale kontant. I blant annet bomringer er kontantløsninger fjernet, men her finnes det andre løsninger, for eksempel kan man kjøpe oblat.

- Hovedregelen er at man skal ta kontant betaling, og det gjør de fleste butikker. Men det er flere steder som ikke tar kontantbetaling, busselskaper og bomstasjoner kan for eksempel ha andre løsninger hvor man kan betale kontant og ta med seg billetter, sier Halsos, som påpeker at det ifølge loven ikke er noen tvil.

- Loven er klar, kontant betaling er tvungen betalingsmiddel i Norge, man bryter loven ved å ikke ha noen alternative ordninger for at folk skal kunne betale kontant, sier han.

Kan kreve kontant betaling

Loven er imidlertid ikke helt oppdatert, og noen omgår den ved å ha lite praktiske løsninger.

- Dersom man for eksempel får en regning fra Telenor, kan man kreve å gå til kundekontoret i Kristiansand og betale kontant. Så selv om løsningen med kontant betaling er tvungen, går selvfølgelig mye i dagens moderne samfunn over kort og andre betalingsmåter. Da er det lov som Telenor å velge å ta i mot kontant betaling på ett sted i Norge, sier Halsos, som likevel mener at butikker bør bestrebe å betjene kunder som ønsker å benytte seg av alle betalingformer.

- Forbrukerrådet ønsker at butikkene skal være så serviceorientert som mulig. Det er viktig at butikken kan ta i mot alle typer kunder, også de som vil betale kontant, sier han.

At ordinære butikker ikke tar kontant betaling, hører til sjeldenhetene.

- Jeg har hittil ikke hørt om noen vanlige butikker som ikke tar kontant betaling, sier kommunikasjonsrådgiveren.

- Tar kontanter også

Eier av Tools, Gøran Majala, sier til Altaposten at det ikke er en fast regel at man må betale med kort.

- Vi har flest bedriftskunder, og de skriver opp eller betaler med kort, så dette er ikke en stor problemstilling. Når det er sagt, er vi rund i kantene og har ikke avvist kunder som har ønsket å betale kontant, sier Majala.

Han er kjent med at han er pliktig til å ta imot kontant betaling etter loven.

- Det er flere som driver med grossistvirksomhet som har samme praksis. Årsaken til at vi prøver å holde unna kontanter, er at det skaper betydelig merarbeid, når det egentlig er unødvendig. Men som sagt så er det altså mulig å betale med kontanter. Grunnen til at vi har skrevet det så strengt på døra, er at vi ønsker at folk skal bruke kort, sier Majala.

GODTAR CASH: Gøran Majala fastholder at man på tross av lappen på døra kan betale med kontanter hos Tools. Foto: Jan-Erik Steine