15 år gamle Bethine Suhr fra Alta fant plutselig seg selv på omslaget til boka «Gabriels hus - grottens hemmelighet», som selges i både dagligvarebutikker og kiosker i hele landet.

Ukjent opphav

Bak på boka står blant annet følgende teaser:

«Amalie snudde ryggen til, men tverrvendte, stirret hatsk på Maria og la til: Som fraskilt for andre gang kan du se langt etter ny ektemann. Skikkelige menn har ikke mye til overs for tøser- som annet enn tidsfordriv i sengehalmen.»

Altaposten har vært i kontakt med 15-åringens mor. Hun er for øyeblikket i dialog med Schibsted forlag, og vil ikke gi noen kommentarer i saken før den er avklart med dem.

- Vi er i dialog med familien for å få ordnet opp i saken, sier forlagsdirektør Wenche Haugsand i Schibsted forlag til Altaposten.

- Aldri opplevd

Haugsand fastholder at forlaget ikke har hatt lignende situasjoner.

- Vi har aldri opplevd dette tidligere. Det som har skjedd er at en illustratør har gjort en feil. Det er helt vanlig at man bruker bilder som utgangspunkt, for eksempel kunne man brukt kronprinsesse Mette-Marit for å illustrere en høy og slank person, og så tegner man utfra dette. Men personen som er inspirasjon, skal selvsagt ikke kjennes igjen. Her har man fått dårlig tid, og så har forsiden med bildet gått rett i trykken, sier forlagsdirektøren.

Hun sa selv til illustratøren at hun ikke syntes forsiden var spesielt pen.

- Jeg fikk da som svar at det var blitt dårlig tid. Jeg påpekte da at vi må unngå at slike forsider går gjennom flere ganger, sier hun.

Lei seg

For få dager siden fikk forlaget en telefon fra 15-åringens mor om at datteren var avbildet på omslaget.

- Det viste seg at det medførte riktighet. Illustratøren hadde brukt et bilde han hadde funnet et sted på nettet, sier hun.

Hendelsen beklager hun på det sterkeste.

- Vi er veldig lei for det som har skjedd. Vi er profesjonelle, og slikt skal selvsagt ikke forekomme. Illustratøren er en frilanser hos oss, og har fått beskjed om at det ikke er slik vi vil ha det, uttaler hun.

- Uskyldig bok

Til tross for setningen om «tøser» og «sengehalmen» på omslaget, fastholder direktøren at det ikke dreier seg om en seksuell bok, og mener 15-åringen ikke er blitt satt i en seksuell sammenheng av Schibsted.

- Det er viktig å understreke at dette dreier seg om en helt uskyldig bok. Den handler om kjærlighet, men det er overhodet ikke noen pornobok. Det er en historisk romanserie, sier Haugsand.

Hun påpeker også at det vil være vanskelig for utenforstående å kjenne igjen jenta.

- Det er kun de som kjenner denne jenta som vil kjenne henne igjen, i resten av landet vil ikke dette være noe problem. Vi er nå i dialog med familien for å prøve å komme frem til en kompensasjon for jenta. Vi har også trukket boka fra handel på nett, kommenterer forlagsdirektøren.

Hun påpeker også at boka snart er ute av salg fra dagligvaremarkedet.

- Ubehagelig

Da forfatter Bente Sandberg, som for øvrig er fra Honningsvåg, får høre om forsiden, reagerer hun med vantro.

- Å herregud, er det sant, sier Sandberg på telefon til Altaposten.

Hun understreker at hun ikke har noe med forsidene å gjøre.

- Jeg har bare beskrevet ei jente med blondt hår i boka. Dette er det illustratøren som står bak, jeg har ikke noe med illustrasjonene å gjøre, fastholder Sandberg.

- Synes du dette er ubehagelig?

- Ja, det er klart. Det er ikke slik oppmerksomhet man ønsker, uttaler hun.

Etter at Altaposten gikk i trykken torsdag, har vi fått beskjed fra Bethines mor om at familien nå har kommet til enighet med forlaget om en kompensasjon for tabben.

- Begge parter er fornøyde, sier Bethines mor Liz Cathrin Sivertsen til Altaposten.