Det viser en fersk undersøkelse som Havforskningsinstituttet gjennomfører i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (NINA) og UNI Research Miljø.

Forskningsleder Terje Svåsand kunne under forskningsdagene i Alta presentere de nye tallene for både panel og et interessert publikum på Alta bibliotek torsdag kveld.

Måler flere fjorder

Den foreløpige rapporten til Mattilsynet omfatter 12 fjorder her til lands, inkludert vår nasjonale laksefjord som leder til Altaelva. Det er blant annet kritisk når smolten skal ut i sjøen, men her viser påslagene moderate forekomster. Den endelige rapporten skal være ferdig til jul.

– Jeg er veldig glad for at man samler inn tallmateriale og påviser mindre lakselus, men det rokker ikke ved våre grunnleggende standpunkt når det gjelder føre var-prinsippet og det som er knesatt i naturmangfoldsloven, sier daglig leder Tor-Erland Nilsen i Alta Laksefiskeri Interessentskap til Altaposten.

Talvik og Skillefjord

Tallene er hentet fra Talvik og Skillefjord i juni/juli og starten av august. Det var relativt lite lus på begge lokalitetene i den første perioden. Situasjonen og tidsutviklingen er omtrent som i fjor. I andre periode virker det som infeksjonstrykket er høyere enn ventet, heter det i rapporten. I motsetning til laksesmolten oppholder sjøørreten seg i fjordene og langs kysten hele sommeren. Dermed er den ekstra utsatt dersom antall lus øker utover sommeren.

– Det er sannsynlig at det har vært økt dødelighet hos ørret på grunn av lakselus i disse områdene: Hardanger, Nordhordland, Storfjorden, Voldsfjorden, enkelte fjordarmer i Romsdalsfjorden, Norfolda, Sagfjorden og Altafjorden, heter det.

I Porsangerfjorden var det lite lus i begge periodene på begge de undersøkte lokalitetene i Repvåg-Kåfjord og Handelsbukt.

– Lakselus har derfor medført liten økt dødelighet på både den utvandrende laksesmolten og den beitende sjøørreten og sjørøyen i Porsangerfjorden.

Sårbar smolt

Tor-Erland Nilsen mener det er viktig å følge luseproblematikken nøye.

– Vi trenger mer kunnskap. Det er ikke slik at smolten går ut etter kalenderen, men kan gå ut i juli senere enn vanlig. Da er luseforekomstene høyere og risikoen støtte. Vi snakker om veldig sårbare størrelser. Husk på at bare 2-3 prosent av smolten kommer tilbake som laks. 97 prosent går til andre predatorer, og da vil et luseangrep være skjebnesvanger, sier Nilsen, som er klar på at ALI ønsker mer kunnskapsbasert forskning.

– Det kan for eksempel gi oss kunnskap i forhold til hvilke korridorer i fjorden som er mest skånsom for smolten, sier Nilsen.

Bruker datamodeller

Datamodeller er for øvrig i ferd med å bli et mer sentralt verktøy i oppfølginga av lakselus langs kysten.

– Disse modellene viser seg å være presise, opplyste Terje Svåsand under gårsdagens seminar.

Modellene beregner hvor mange lus som slippes ut fra oppdrettsanleggene, hvor de driver og viser også hvor det er mye og lite lus. Modellene avslører dermed hvor laksesmolt og sjøørret har størst risiko for å bli angrepet av lus. I tillegg er det gjennomført mer tradisjonelt feltarbeid der villfisk har blitt undersøkt. Resultatene fra begge metodene viser at det flere steder sannsynligvis har oppstått dødelighet på laksesmolt og sjøørret på grunn av lakselus, skriver Havforskningsinstituttet på sine nettsider. Meningen er at modellene skal brukes sammen med feltarbeid.

Endelig rapport for overvåkningen av lakselus i år er klar ved årsskiftet.