Følger du E6 fra Alta sentrum til Bossekop og fortsetter turen mot Hjemmeluft møter du på bakken som «alltid» har hatt navn etter bensinstasjonen på toppen.

Mens «Norol-bakken» ikke festet seg hos folk flest, er det fortsatt mange som bruker «BP-bakken» – til tross for at det nåværende tilnavnet er «Statoil-bakken».

Global endring får lokale konsekvenser

Men fra og med mai til neste år er det over og ut for «Statoil-bakken». Da skifter nemlig Statoil-stasjonene navn fra nettopp «Statoil» til «Circle K», fremgår det av en pressemelding fra Statoil Fuel & Retail.

KAFEEN PÅ BP-BAKKEN: Mang en burger har vært konsumert i «friluftskafeen» på toppen av bakken. Foto: Magne Ek

Dette gjelder selvfølgelig også Altas to Statoil-stasjoner, den på Elvebakken og den på toppen av bakken i Bossekop.

Bakken må dermed, tradisjon tro, få navnet «Circle K-bakken». Spørsmålet for altaværingenes del blir dermed om vi uttalemessig sett går for fornorskede «Sirkel Kå-bakken» eller amerikaniserte «Sørkl Kej-bakken».

I pressemeldingen fra Statoil F&R fremgår det at endringene gjelder Statoil i Skandinavia så vel som i Baltikum, Polen og Russland. Dermed hjelper det fint lite om altaværingene synes bakkenavnet klinger dårlig.

– For disse starter en ny epoke, og de vil spille en viktig rolle i oppbyggingen av det nye globale merket Circle K. Det globale merket vil erstatte Couche-Tards eksisterende kjedenavn i USA og flere andre land verden over, som er Mac's, Circle K og Kangaroo Express, i tillegg til Statoil-merket, heter det i pressemeldingen.

IKKE SPESIELT IMPONERT: Gunn-Rigmor Jungård kommer ikke til å ta i bruk «Circle K-bakken». Foto: Arkiv

– Hallo! Det er jo et helt teit navn! Circle K, hva er det for noe? Det høres ut som en eller annen hemmelig dame- eller herregruppe, Lady's Circle, er det ikke noe som heter det?

Gunn-Rigmor Jungård legger ikke skjul på at hun er ganske så konservativ i sitt tankesett, all den tid hun holder knallhardt fast på «BP-bakken».

– Jeg er både konservativ og inngrodd, og kommer aldri til å kalle BP-bakken for «Circle K-bakken». Synes ikke noe om «Statoil-bakken» heller meg er dette BP-bakken til jeg dør. Ferdig snakka!