Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen troner suverent på toppen av lista over Norges mest populære ordførere. Det viser undersøkelsen og nedtellingen til Sentio Research som blir offentliggjort i dag. Finnmark har bare en ordfører blant de 50 beste – men til gjengjeld feier han all tvil til side i kåringen.

Folket har selv pekt ut sine favoritter, og blant 428 ordførere er det ingen tvil. Alf knuser absolutt all motstand.

– Ingen over, ingen ved siden. Han har et hav mellom seg og nestemann på lista.  Mannen er helt unik. Ingen i  Norge er i nærheten når det gjelder popularitet. Ingen andre har et snitt på over 5, sier administrerende direktør Arve Østgård i Sentio Reseach Group.

– Han vinner med 0,24 prosentpoeng. Det er en liten evighet. Det er første gang vi måler en ordfører med snitt over 5, påpeker Østgård.

IMPONERT: Administrerende direktør Arve Østgård i Sentio Reseach Group lar seg imponere over rekordmålingen. Foto: Sentio

I hjembyen Hammerfest har ordføreren vært en populær mann siden han fikk tillit som ordfører i 1999. Selv da hammerfestingene i 2007 visste at han skulle sitte på Stortinget i to av fireårsperioden fikk han tillit.

– Jeg er ikke bedre enn andre, og er ikke ordfører for å «sjefe» eller for å få ha en høy status, forklarer Alf E. Jakobsen (63).

  • Se lista over landets 50 mest populære ordførere nederst i saken!

Har fobi mot fisk

At han plukker søppel, gjeter rein, står opp grytidlig hver morgen, og fisker ørret sammen med Kvalsund-ordfører Ragnar Olsen 1. nyttårsdag, er velkjent langt utenfor Hammerfests grenser.

Men visste du at han har fobi mot fisk?

Ja, du leste riktig. Han er ordfører i en fiskerikommune, er vokst opp i fiskebåt, har jobbet på tråler og på Findus, går på fisketurer, og er opptatt av fiskeripolitikk og leveringsforpliktelser, men spiser ikke fisk.

Selv avdøde kong Olav måtte, da Jakobsen i 1990 var invitert til kongens bord, servere hammerfestingen noe annet enn fisk.

– Kong Olav hadde en trillende latter. Jeg sa til ham selv at jeg ikke liker fisk. Han lo godt, men jeg fikk servert en annen forrett enn alle andre, ler ordfører Alf E. Jakobsen.

Slafsa på fiskebein

– Jeg tror fiskefobien min stammer fra den gang de gamle kallene satt i fiskebåten og slafsa på fiskebeinene mens jeg satt ved siden av sjøsyk og så på. Det tror jeg fortsatt sitter. Jeg klarer ikke å spise fisk, innrømmer Jakobsen, som likevel alltid har likt å fiske.

Faren til Alf var fisker, og eide en 45 fots kutter, og som Alf forteller at han allerede som 11-åring tok og tyvlånte fra faren.

– Første gang fikk jeg mye kjeft, men da faren min etter hvert fikk forståelse for at jeg taklet å gå ut med båten alene fikk jeg lov, forklarer han.

Allerede før familien flyttet fra Lenvik i Troms til Hammerfest var han som guttunge ofte med faren sin på sjøen, og som rodde fiske helt opp til Båtsfjord.

Flyttet inn på Bybo

– Sjøsyken ble også bedre etter hvert, minnes Alf om tiden både før de kom til Hammerfest og etter. Her flyttet familien inn i hesteskoblokka «Bybo», og faren hans jobbet på tråleren «Robert Senior» og som nattevakt på Findus.

Unge Alf E. Jakobsen fulgte i samme fotspor som faren de første ungdomsårene før studier og yrkesvalg ble rettet mot alkoholistomsorg, organisasjonsteori, administrasjon, ledelse, forvaltningsrett og helseøkonomi, og lederstillinger innen disse fagene.

Deretter fulgte politikken som stortingsrepresentant, statssekretær og stortingskomitéer (Sosialkomiteen og Finanskomiteen), og ordfører i Hammerfest.

Ble bundet fast

Han forteller om sommerjobb på Findus som 16-åring, og at det var gode penger å hente i ungdomsårene om bord på tråleren «Robert Senior», som hans far.

– Jeg husker jeg ble bundet fast slik at jeg ikke skulle bli skyllet på havet da jeg slo ut saksa på tråldøra eller styrte vinsjen, forteller han.

Han husker at man den gang måtte bli selvstendig tidlig, og da han var 12 år og familien var flyttet til Hammerfest, reiste han på ferie til familiens hus i Lenvik hvor han bodde en sommer helt alene.

– Jeg tok DBS-sykkelen min på hurtigruta, reiste til Finnsnes, og sykla derfra 6-7 mil på grusvei til Lenvik, smiler ordførere.

Siste ordførerperiode?

Når ordfører Alf E. Jakobsen (Ap) nå stiller som ordførerkandidat er det mest sannsynligvis for siste gang. Det er i alle fall det han har lovet kona.

Vinner han og Arbeiderpartiet valget i Hammerfest blir dette den femte ordførerperioden hans, og i 2019 har han 18 år bak seg som ordfører. Inkludert to år med permisjon.

Politiske motstandere har ytret at han har sittet for lenge og omtalt han som «Finnmarks sterkeste mann». I 2013 sammenlignet Altaposten hans status i Hammerfest med Nord-Koreas Kim Jong-Un. Ingen over og ingen ved siden av. Han dyrkes av folk.

– Mest litt misunnelig

Til avisa VG, som nylig var på reportasjetur i Hammerfest og laget en reportasje om ordføreren, forklarte Altapostens redaktør Rolf Edmund Lund at sammenligningen med Nord-Korea ble brukt for å vise hvilken sterk posisjon Alf E. Jakobsen har i nabobyen.

– Alf er nok den mest populære ordføreren i Finnmark, så vi er nok mest litt misunnelige på Hammerfest, sa Lund til VG.

Ordfører Alf E. Jakobsen sier at han er klar over at han også har mange kritikere. Også i Hammerfest når det gjelder hans popularitet og gjøremål.

– Det er de som sier at det ikke er en ordførers jobb å gå å plukke søppel, gjete rein og reparere gjerder. For meg er dette en livsstil, og det kommer jeg til å fortsette med til jeg dør, fastslår ordføreren.

Er en morgenfugl

– Det som er så fint er å se at når jeg går og plukker søppel på Prærien så kommer ofte barn ut med poser og hjelper til. Også nede i sentrum på morgenene pleier jeg å få hjelp, forklarer ordføreren, og legger til at det faktisk er litt sosialt.

Han legger seg ikke tidlig på kveldene, men hans innebygde klokke vekker ham automatisk klokken 04.30 hver morgen hele uka gjennom, og før klokken seks er han på vei til jobben både hverdag og helg.

– På lørdag- og søndagene er det ikke så mange telefoner og besøk. Så da rekker jeg å gjøre veldig mye, forklarer han.

Har åpen kontordør

– Jeg har åpen dør inn til kontoret mitt. Noen kommer innom med ros, andre fortvilelse og det hender at jeg får besøk som blåser ut. De river av seg, men jeg lytter og prøver å hjelpe der jeg kan, forklarer han.

Han innrømmer at han ikke alltid er enig med folk som kommer busende inn på kontoret hans, slik noen høylytte finnmarkinger kan gjøre, men han lytter.

– Det hele handler om å snakke med folk. Alle har det heller ikke like greit og noen trenger å få oppmerksomhet, men det er viktig å kunne lytte. Samtidig er det viktig å ikke love noe jeg ikke kan holde, slår ordføreren fast.

– Berikelse for oss

– I Hammerfest kaller vi en spade for en spade. Noen som kommer utenfra kan kanskje synes at vi er for direkte, men sånn er vi, sier ordføreren, som uttrykker at han også er opptatt av at alle de 85 nasjonalitetene som bor i Hammerfest blir ivaretatt.

– De utgjør 15 prosent av byens befolkning, og jeg tror de er en berikelse for oss. Det handler om å prate med folk og å bli kjent. De står for de samme verdiene som oss, mener den populære ordføreren.

– Man må være en del av folket. Ordfører er bare et verv man har en del av livet, og man må ikke gå etter status. Jeg er en helt vanlig innbygger som alle andre, smiler han.

Under ser du lista over de 50 mest populære ordførerne i Norge:

Nr.Navn (parti)KommuneSnitt
1Alf E. Jakobsen (AP)Hammerfest5,17
2Ivar Kvalen (Sp)Luster4,93
3Bersvend Salbu (SV)Tynset4,91
4Lars Kristian Evjenth (Ap)Sørfold4,80
5Helge Sandåker (Ap)Marnardal4,80
6Steinar Bergsland (H)Tinn4,80
7Ola Røtvei (Ap)Oppdal4,78
8Lene Winger Conradi (H)Asker4,77
9Eivind Norman Borge (Frp)Hvaler4,77
10Jan Geir Solheim (SP)Lærdal4,75
11Ståle Vaag (Ap)Hemne4,75
12Ida Stuberg (Sp)Inderøy4,72
13Kjell Joar Petersen-Øverleir (H)Hemnes4,71
14Arne Thomassen (H)Lillesand4,71
15Svein Arne Jerstad (AP)Kvinesdal4,69
16Øivind Sand (Ap)Rælingen4,69
17Marthon Skårland (H)Bjerkreim4,66
18Hallvard Oppedal (SP)Gulen4,63
19Astrid Aarhus Byrknes (Krf)Lindås4,62
20Kjersti Nythe Nilsen (Ap)Marker4,62
21Arne Vinje (SV)Vinje4,59
22Ståle Refstie (Ap)Sunndal4,57
23Ola T. Lånke (Krf)Rennebu4,55
24Jan Kristensen (H)Lyngdal4,53
25Johnny Greibesland (Sp)Songdalen4,53
26Geir Ove Vegsund (H)Sula4,52
27Harald Espelund (Frp)Ullensaker4,51
28Ingunn Oldervik Golmen (Sp)Aure4,51
29Bjørnar Skjæran (Ap)Lurøy4,48
30Bjørn Ole Gleditsch (H)Sandefjord4,47
31Bård Anders Langø (Ap)Alstahaug4,47
32Ann Sire Fjerdingstad (H)Øvre Eiker4,45
33Anita Ihle Steen (Ap)Ringsaker4,45
34Bjarne Sommerstad (Sp)Andebu4,44
35Bjørn Arild Gram (Sp)Steinkjer4,44
36Stanley Wirak (Ap)Sandnes4,40
37Lilly Gunn Nyheim (Ap)Surnadal4,38
38Ole Ueland (H)Sola4,38
39Ole Laurits Haugen (Ap)Hitra4,37
40Sven Flo (H)Stryn4,34
41Ole Andre Myhrvold (Sp)Trøgstad4,33
42Mari Helene Botterud (H)Øyer4,33
43Jens Johan Hjort (H)Tromsø4,33
44Inga Balstad (Ap)Selbu4,32
45Lisbeth Hammer Krog (H)Bærum4,31
46Are Hilstad (Ap)Meldal4,31
47Jon Pieter Flølo (Frp)Bamble4,31
48Terje Søviknes (Frp)Os4,30
49Håkon Myrvang (Ap)Naustdal4,30
50Karl Einar Haslestad (Ap)Sande4,30