Torsdag hadde ordføreren storfint besøk i Kautokeino, og tok både Sametingspresident Aili Keskitalo og klima- og miljøminister Tine Sundtoft med på en helikopterbefaring over kommunen, der målet var å få sett Muvrrešáhpi nasjonalpark og Goahteluoppal som er tenkt vernet som en del av nasjonalparkene, men før møtet med brukere av utmarka, var det mest smil og glede over en storslagen tur som rådet.

Ministeren smilte bredt da hun fortalte om turen.

– Det har vært en fantastisk tur over storslagent landskap og jeg har kost meg over vidda i nydelig høstvær.

Vi ønsket oss denne turen til Karasjok og Kautokeino for å få mest mulig kunnskap om området som er foreslått vernet og en eventuell utvidelse av Øvre Anarjohka nasjonalpark i Karasjok, og det fikk vi legger Sundtoft til.

Ikke snakkesalig om vern

Ministeren gleder seg over innspill hun har fått og besøket, men hun holder imidlertid kortene om departementets planer og vedtak tett inntil brystet, men er klar på at man vil arbeide raskt med saken.

– Nå ønsker vi en snarlig avklaring, og tror denne vil foreligge før jul, så avgjørelsen vil komme rimelig kjapt.

– Hva tenker du om innspill og inntrykk du fikk fra denne befaringen?

– Innspill og meninger er nettopp det vi har fått på denne turen, og de tar jeg med meg videre, så det er altfor tidlig å si noe mer konkret om mine tanker, da vi er i en prosess, men vi setter pris på den kunnskapen vi får med oss herfra, forteller hun.

Vanskelig sak

Ordfører Klemet Erland Hætta sier til GLR at han antar dette er en vanskelig sak for ministeren og departementet, all den tid han tror disse egentlig ønsker å verne slik at Norge når målet om omlag 17% vern og nasjonalparker, men han tror også hun fikk mye nyttig kunnskap i om hvorfor det ikke bør vernes mer i kommunen i forhold til bruken og brukerne av disse områdene.

–  Det at man både skal tilfredstille kravet om en viss prosent vern av naturen og samtidig utad vise at man tar urfolket og deres rettigheter på alvor ovenfor storsamfunnet, gjør nok denne saken ekstra betent og vanskelig for ministeren og hennes stab, forteller Hætta.