Pettersen mener at både politikere og befolkning i Loppa bør ha romslighet for nødlidende flyktninger. Ap-politikeren mener at den nedlagte barneskolen i Øksfjord kan ha plass til opp mot 50 flyktninger. Dette ser han som et strakstiltak for å hjelpe folk i nød.

– Da jeg på nyhetene så kroppen til den lille gutten liggende drukna på stranda gjorde det vondt. Der og da bestemte jeg meg for at nå kan vi ikke vente lenger.  Vi må få en diskusjon både blant folk flest og blant de folkevalgte. Det er akkurat nå hjelpen trengs mest, sier Halvor. Han  utfordrer det nye kommunestyret til å ta opp dette som jobb nummer 1 etter valget. Som hastesak.

Tenkt lenge

Tanken på  å bruke det ubrukte skolebygget til en midlertidig trygg plass for flyktninger, har lenge svivet rundt i hodet til Halvor Pettersen.  Da Loppa kommunestyre holdt møte i august, ble det vedtatt at administrasjonen skulle utrede mottak av flyktninger. Boligsituasjonen var et minus.

– Etterpå ble barneskolen nedlagt og da komtanken om å bruke de tomme lokalene til å hjelpe folk i nød, sier Pettersen, mens vi vandrer rundt skolebygget der både kjøkken, toaletter og lekeplasser er klare til å bli brukt av noen som trenger å bare få være barn og for trygge voksne.

– Det eneste som jeg tror mangler er dusjer, men det kan fort ordnes, mener han.

Mulighet – ikke problem

Tanken er luftet, og noen har uttrykt skepsis siden store klasserom ikke er egnet som bolig. Pettersen fastslår at det er bedre enn ingenting. Bedre enn å være stuet sammen i trange lasterom og lastebiler, og bedre enn «ørkenvandring» mot usikkerhet. Bedre enn redsel for neste bombeangrep eller lammende skrekk for at terrorister skal storme hjemmet og drepe. Et like stort skrekkscenario er at jenter og kvinner blir tatt som gisler og brukt som sex-slaver.

– Det er klart at på sikt må det på plass skikkelig mottak og boliger, og det må selvsagt skje i samarbeid med Staten, mener initiativtakeren, men ser ikke de store problemene med å dele opp klasserom og SFO-avdelingen.

– Det viktigste er at vi begynner å hjelpe straks, sier Pettersen.

Tror på raushet

Halvor Pettersen ønsker diskusjoner, men tror folket i Loppa er rause. Han forteller om gamle folk som godt husker den andre verdenskrig, egen evakuering, hjemlengsel og hjemreise med oppbygging av hjemstedet.

– Jeg tror nok de fleste vil hjem igjen om det blir trygt, mener Halvor Pettersen.

Det har vært snakket om at nye borgere helst vil bo i eller i nærheten av byene. Det mener Halvor er altfor svarthvitt-vurdering. Han tror familiefolk er mest opptatt av tak over holdet og ønske om et fredelig liv. Der barna i trygghet har mulighet til å bearbeide traumatiske opplevelser. Halvor mener en utstrakt hand kan være en berikelse for alle parter, på forskjellige måter.