Ordførerkandidat Monica Nielsen (Ap) og Inger Karlsen, LO Alta og Handel og kontor, frykter for hvordan det vil slå ut om pensjon blir holdt utenom barnehagetilskuddsordningen. Etter vedtak i formannskapet har Alta kommune nå sendt inn sitt høringsforslag til Stortinget. Et forslag Nielsen og Karlsen ikke støtter.

– Vi ville aldri sendt et slik forslag fra oss, om vi hadde fått bestemme, sier Monica Nielsen.

De borgerlige fikk flertall i formannskapet for å holde pensjon unna kravene kommunene skal stille til private barnehager, for å unngå reduksjon i tilskudd. Går forslaget gjennom, kan private barnehager ha den pensjonsordning de vil.

Forslaget kom fra Arnt Ivar Pedersen (uavhengig representant), og ble støttet av både Høyre, Frp, Kystpartiet og Venstre.

Likt i dag

I dag er det slik at om en jobber i en kommunal eller privat barnehage, har man de samme rettigheter til pensjon.

-Formannskapet i Alta har sendt sitt høringssvar. Både Høyre, Frp, Kystpartiet og Venstre stemte for den nye ordningen. De ønsker ikke å stille krav om like god pensjonsordning for de private, fordi de vil at de private skal stå friere. Men konsekvensen kan bli at private barnehager kan gi dårligere pensjon til sine ansatte, sier Nielsen.

– Gjør det så mye? Det er jo mange i det private næringsliv som har dårligere pensjonsordning enn de offentlige...?

– Vi synes det er alvorlig at man ikke skal stille krav til private barnehager om god pensjon. Det vil gå ut over de som jobber i de private barnehagene. De skal vite at lovverket ikke er svekket, mener hun.

Hun synes det er fortvilende at Alta kommune nå har sendt inn et høringsforslag som kan svekke de ansattes rettigheter.

Frykter privatisering

Ennå er de private barnehagene i Alta drevet av ideelle organisasjoner og lignende. På landsbasis ser man imidlertid at fler og fler profesjonelle kjeder kommer på banen.

– De private kjedene vil få et konkurransefortrinn når de slipper å betale like god pensjon. På sikt frykter jeg for at det vil bli økt privatisering, fordi de store kjedene i større grad vil komme på banen, sier Inger Karlsen.

Hun frykter at de borgerlige vil konkurranseutsette barnehagedriften mer.

– Store kjeder kan tjene mer penger på å ha dårligere pensjonsordning, sier Nielsen.

Medlemmene har snudd

Nå viser det seg at også LO-medlemmene har snudd i sin partitilhørighet. I en meningsmåling Opinion gjorde blant LO-medlemmer 10.-17. august, svarte 63 prosent av de spurte at de ville stemme Arbeiderpartiet.

– Jeg tror medlemmene våre har begynt å innse at endringene som kommer med de som styrer nå, ikke er bra for dem, tror Inger Karlsen.

– Jeg synes det er bekymringsfullt at Alta kommune har sendt inn dette svaret. De borgerlige viser sin holdning også når det gjelder de kommunalt ansattes pensjon i fremtiden, slår Nielsen fast.