– Det har vært mye fortvilelse over den lange ventetiden på audiograf, så dette er virkelig en gladnyhet for Finnmark, sier øre-, nese- og halsspesialist Annette Schmit. Hun holder til i Parksenteret og har nå fått Thomas Romstad Stein som kollega.

– Alta har vært verstingen, så det er på tide det kommer en løsning, sier Schmit.

Venter ett år

Helseforetaket øker kapasiteten for å presse ned køen. I Alta har den vært opptil et helt års ventetid for de som vil tilpasse et høreapparat. I tillegg er det viktig at apparatene justeres underveis.

– Vi har et håp om at ventetiden skal ned til under seks uker, sier Schmit, som har en hjemmel på 50 prosent fra helseforetaket. Den blir nå fylt.

– Mange har jo vært tvunget til å dra andre steder for å få hjelp. Det er slett ikke vært enkelt. Også i Tromsø er ventetiden på 52 uker, forteller Schmit, som er glad på vegne av pasientene i Finnmark.

Bare midlertidig

Tilsammen har Alta nå stillingshjemler for 130 prosent, men de 80 prosentene som er på Alta helsesenter, er kun vikariat fram til november/desember. Spørsmålet er hva som skjer da. Alf Bjørn i Hørselforeningen i Finnmark har stått i bresjen for en opprustning av tilbudet for. Våren 2013 ble det opprettet full stilling ved Kirkenes sykehus, før Hammerfest kom etter høsten 2014. For Karasjok har det løst seg i form av en 100 stilling, før håpet nå er at brikkene er i ferd med å falle på plass for Alta. Bjørn håper på en fast stilling på 80 prosent ved spesialistpoliklinikken.

– Vi har kjempet i fire år for å sikre fire heltidsstillinger, blant annet med støtte fra styret i Helse Nord. Den store utfordringen har vært å få forutsigbarhet i Alta. Hvis Schmit har fått på plass en kollega med 50 prosent støtte fra Helse Nord er det veldig bra, men jeg er ikke fornøyd før minst 80 prosent er på plass ved Alta helsesenter, fastslår Alf Bjørn overfor Altaposten.