Dagens debatt ble tatt opp tirsdag, men sendes i sin helhet, og selvsagt uredigert fra klokken 10.00 på Radio Alta.

Samtidig vil debatten ligge ut som nett-TV på altaposten.no.

Spørsmålet skaper høy temperatur mellom tre kvinnelige debattanter, Monica Nielsen (Ap), Oddveig Hammari (H) og Trine Noodt (V). De går på med alle midler for å få Helse Nord til å utrede sykehusstrukturen i Vest-Finnmark, men har ikke alltid vært like klar. Hardest går det ut over Høyre, som har helseminister Bent Høie på besøk i Alta, og som så langt ikke er i nærheten av å overbevise ministeren om at strukturen bør utredes før det investeres milliarder i nytt sykehus i Hammerfest.

– Vi har ikke maktet å overbevise helseministeren. Hvorfor, må nesten Høie svar på, vedgår Høyres varaordførerkandidat Oddveig Hammari i debatten.

Skal gi alt

Både Venstres sykehusforkjemper Trine Noodt og Arbeiderpartiets Monica Nielsen er klokkeklar på at fødeavdeling, og med det sykehus i Alta, er hovedmålet. Først vil Nielsen og Alta Ap ha konsekvensutredningen på plass, men får ingen hjelp hos Finnmark Ap.

– Klart vi har fortalt leder i Finnmark Ap at det er helt nødvendig med utredning, og jeg kan love at det kommer til å smelle neste gang vi møter Finnmark Ap, fastslår Nielsen, som gjentar at det er uaktuelt for Alta Ap å akseptere at det bygges for milliarder i Hammerfest for å behandle pasientene fra Alta.

– Fantastisk bra at alle partiene i Alta står sammen i denne saken, men sånn har det ikke vært, konkluderer Trine Noodt med utilslørt hentydning til Ap og Høyre.

  • Det kommer en ny valgdebatt allerede fredag. Da skal politikerne svare på hva Alta skal leve av i framtiden.