– Frp er krystallklar på at vi ikke kan investere milliardbeløp i nye sykehus uten at det foreligger en konsekvensutredning som også omfatter vurdering av flere ulike lokaliseringsalternativ. For utbyggingen av Hammerfest sykehus betyr det at også Alta må utredes som sted for lokalsykehuset for Vest-Finnmark. Vi ønsker mest mulig helse igjen for hver investert krone, og da må vi ha et faglig beslutningsgrunnlag i bunn, er den klare meldingen fra leder i Stortingets helse- og omsorgskomite, Kari Kjønaas Kjos.

– En selvfølge

Hun går så langt i sine uttalelser at hun betegner en bred konsekvensutredning av framtidig sykehusstruktur i Vest-Finnmark som helt nødvendig, og en selvfølge . Det selv om helseminister Bent Høie (H) en rekke ganger har avvist utrede strukturen, til tross for at partivennene i både Finnmark og Alta Høyre krever utredning. Regjeringspartner Frp har satt Kari Kjønaas Kjos inn som leder av helsekomiteen, og hun er dermed blitt en av Høies viktigste samarbeidspartnere.

– Jeg har samtaler med Høie flere ganger ukentlig. Konsekvensutredningen har vært tema i noen av disse samtalene og jeg vil på nytt fremme kravet.

– Hvorfor går du personlig inn i problemstillingen?

– Først av alt fordi det er Frp-politikk å ha en mest mulig effektiv struktur slik at vi ikke reiser eller organiserer vekk ressurser, men i stedet kan bruke pengene på behandling. Vi står overfor økende krav til behandlingsplasser med den eldrebølgen som nå kommer, og må organisere sykehustilbudet effektivt slik at vi kan få behandlet alle.

Sterkt påtrykk

Lederen av helsekomiteen forteller at en annen årsak til at Frp legger press på helseministeren, er engasjementet fra Alta og Finnmark Frp.

– Jeg har hatt disse karene på besøk i Oslo, sier Kjønaas Kjos og slår ut armen mot Frp-politikerne Ronny Berg og Bengt Rune Strifeldt og fortsetter:

– De har argumentert og lagt fram dokumentasjon som gjør meg trygg på at det er helt nødvendig å få utredningen som etterspørres. Det er så enkelt, at når politikerne fra Finnmark gir meg et klart råd i en sak som først og fremst har lokale konsekvenser, ja, så har jeg stå stor tillit til at de vet hva de snakker om, at jeg trygt kan gå videre med budskapet til ministeren.

Kjønaas Kjos er imidlertid av den oppfatning at det i lov og regelverket ikke er krav til å utrede flere lokaliseringsalternativ ut over helt lokale.

– Formelt kan helseministeren holde igjen. Samtidig er dette Helse Nords ansvar, og Frp er uenig i at helseforetakene skal være frikoblet politisk styring. Vi ser at helseforetakene opptrer ulikt også saker hvor det kreves utredning av struktur før det investeres i nye sykehusbygg, og jeg synes det er uheldig.

Sykehusplanen

Selv om Frp presser på overfor helseministeren tror ikke Frp-toppen at det blir besluttet å igangsette en utredning av strukturen de nærmeste månedene.

– Jeg vil anta at det som skal skje med Hammerfest sykehus, og dermed også strukturen, vil bli avklart i den nasjonale sykehusplanen som ministeren legger fram neste år. Men som sagt, for Frp er det en selvfølge at det ikke investeres milliardbeløp uten at strukturen er vurdert, klargjør Kari Kjønaas Kjos.

– Høie alene

I Alta og Finnmark Frp ble Kjønas Kjos budskap mottatt med stor begeistring.

– Vi ser at helseministeren nå står alene. Alle lokalparti i Alta krever utredning. I Finnmark er det kun Ap og SV  som ikke vil ha kunnskap og fakta på bordet. Hos regjeringspartner Frp er stortingsmiljøet en pådriver for utredning. I tillegg har de mest profilerte Frp-politikerne i landet med Siv Jensen, riktignok før hun gikk inn i regjeringen, Per Sandberg, Bård Hoksrud og nå Kari Kjønaas Kjos alle bekreftet at de både står bak kravet og jobber for utredning. Det holder ikke at bare Frp og Venstre gjør en jobb påpeker Ronny Berg og Bengt Rune Strifeldt, henholdsvis ordførerkandidat i Alta og fylkesordførerkandidat.

Nå sender de utfordringen til Ap, og ikke minst Høyre, om å øke presset slik at helseminister Bent Høie tar lokaldemokratiet i Finnmark på alvor.