For noen år tilbake fikk Alta-kvinnen en botox-injeksjon mot lemus i det ene øyet ved Universitetssykehuset i Tromsø (UNN). Tirsdag ettermiddag kom en høyst uventet påminnelse om det uskyldige inngrepet.

– Jeg fikk sjokk da jeg fikk et rekommandert brev i posten fra UNN, der det stod at jeg kunne være utsatt for heaptitt og HIV. Jeg visste ikke noe særlig om hva hepatitt var, men ordet HIV fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på meg og jeg ble bare stående og si hæ?! Hæ?!

Det var tirsdag denne uka at UNN sendte ut en pressemelding der de informerte om at 188 pasienter kunne være utsatt for HIV og hepatitt i løpet av perioden 2009 og 2015. Årsaken var at helsepersonell ved sykehuset ved injeksjoner av botox kun hadde byttet sprøytespiss, og ikke selve sprøyten. Innholdet i sprøyten ble dermed brukt til å injisere flere pasienter. Med brevet fulgte et blodprøveskjema og informasjon om at hun måtte dra å ta blodprøver. I brevet stod det også at sjansen for at hun var smittet var liten.

– Men selv om sjansen er liten, slipper ikke tanken på at man kan være smittet av en så alvorlig sykdom taket, sier kvinnen.

Da hun skjelvende kom seg inn hjemme logget hun seg inn på Helse Nords hjemmesider og leste alt hun kom over av informasjon. Kvelden ble videre benyttet til å sitte pal foran TV-skjermen, for å få med seg alt som ble sagt på nyhetene om saken som rullet og gikk i alle medier.

– Jeg ringte også en venninne av meg som er sykepleier. Hun beroliget meg med at sjansen for smitte var mikroskopisk. Dette ga en viss trøst, sier kvinnen.

– Er du overrasket over at sykehuset har opptrådt så amatørmessig?

– Ja. Man forventer å være trygg på et sykehus.

– Klarer du å kose deg og nyte helga som ligger fremfor deg?

– Jeg prøver å fortrenge det. Men det ligger der og slipper ikke taket før i neste uke når jeg får svar på prøvene, medgir kvinnen.