Kommunalleder for oppvekst og kultur i Alta kommune, Mads Stian Hansen, sier at han har fått tilbakemeldinger fra barnehagesektoren om at det er for lite ressurser i forhold til problematikken i barnehagene.

– I budsjettarbeidet som vi er godt i gang med kommer vi til å jobbe for en økning i budsjettene til barnehagene. I dag har vi 11 ressurspedagoger i Alta kommune, som er knyttet opp til barnehager gjennom enkeltvedtak (barn med diagnoser som har vedtak om ekstra ressurser jour.anm). I tillegg til dette vil vi bruke tre ressurspedagoger i et pedagogisk støtteteam som drar rundt i barnehager etter behov, forklarer Hansen.

Det ambulerende teamet skal kunne tilkalles uten at det utløser et skred skjemaer og søknader

– Det blir mer ubyråkratisk. Jeg synes det er veldig positivt og en kjempespennende måte å utvikle nye tilbud på. Ved at man bruker de folkene man allerede har men på en ny måte, sier han.

Mer til Syria-barna

Når det gjelder minoritetsbarna sier Hansen at det med de nye flyktningene som er på tur fra Syria, følger med penger fra staten som gjør at kommunen kan opprette 3,5 nye stillinger, hvorav to skal inn i barnehagene og 1,5 stillinger i skoleverket. Utfordringen er at barna som kommer blir plassert desentralisert, så de vil sokne til mange ulike skoler og barnehager.

– Noen blir boende i Tverrelvdalen, noen i Kviby, noen mer sentrumsnært, opplyser kommunallederen.

– Vil to personer ekstra være nok til å ta imot alle barna når de skal tilvennes rundt omkring i de ulike barnehagene?

– Det må gå. Av de 30 flyktningene vil det kanskje være 14-15 stykker som skal ut i skole og barnehage. Skulle det vise seg at barna har større behov enn vi klarer å innfri med disse stillingene, så må vi vurdere hvordan vi skal løse det.

Vil øke pedagogtettheten

Daglig leder i Furua barnehage, Nina Kristensen og Tone Lillemoen, barnehageansvarlig i Utdanningsforbundet, ønsker seg større pedagogtetthet i barnehagene i Alta (se hovedsak), for å lettere kunne takle de mange utfordringene.

– Dette er noe vi ønsker å få til i kommunale barnehager i Alta. Vi ser at det kan være klokt. Det vil koste mer, men vi mener at dette burde vi fått innarbeidet hos de minste barna, kommenterer oppvekstsjef Hansen.

  • Fra før av har asylsøkerbarn over fire år gratis barnehage i Alta.