Kommunalleder Mads Stian Hansen sier til NRK at kommunen er svært misfornøyd med tallene.

– Vi har brukt mye tid på å prøve å finne ut hvorfor det er sånn. Det er ikke noen enkel forklaring som utpeker seg som enestående, sier han.

– Vi har for få lærere med høy matematikkompetanse. Og så har vi ikke prioritert realfag og matematikk godt nok de siste årene. Vi har iverksatt mange tiltak for å gjøre noe med dette. Blant annet har vi meldt 13 lærere inn for videreutdanning i matematikk, og vi har søkt om, og fått lov til, å være realfagskommune, sier Hansen.

På Alta ungdomsskole fikk 10-klassingene i snitt 2,1 på matteeksamen i vår, mot 2,8 for ett år siden.

På Sandfallet skole fikk de 2,8 for ett år siden.

Begge skolene ligger under landsgjennomsnittet. 2,9 er snittkarakter i landet ved skriftlig eksamen, mot 2,3 i Finnmark.

Norske tiendeklassinger blir generelt stadig dårligere i matematikk. Fire av ti fikk karakteren 1 eller 2 på skriftlig matteeksamen i vår.

– Resultatene er for dårlige. Noe av forklaringa ligger nok i at vi ikke har vært flinke nok til å ta i bruk Geogebra og delvis Excel, påpeker AUSK-rektor Magne Medlie overfor Altaposten.

– Vi har en utfordring i matematikkfaget som vi tar veldig alvorlig. Allerede i sommer, da vi ble klar over resultatene, satte vi oss ned for finne ut hvordan vi skal gripe dette videre, legger Medlie til.