– Tetthetene i år er de høyest registrerte av lirype i Finnmark siden 2005, og dette er selvfølgelig gledelige nyheter for friluftsinteresserte, jegere og oss som forvaltere, sier Even Borthen Nilsen, utmarksforvalter i FeFo.

Det loves dermed romslige dagskvoter for alle jegere, og moderate begrensninger for de som kommer utenfra. Dagskvoten blir på seks ryper per jeger på hele Finnmarkseiendommen.

– Bestandsbildet de fleste jegere vil oppleve er flere ryper i fjellet. Jegerne kan forvente å oppleve en del store kull, små kull og noe enkeltfugl og par. Selv om det generelle bestandsbildet er bra, må man forvente til dels store variasjoner innad i regionene, sier Borthen Nilsen.

I 2015 har det blitt taksert etter faste takseringslinjer i 13 kommuner som til sammen utgjør 470 km.

– For Finnmark totalt ser vi en tetthet på 18 ryper per kvadratkilometer, mot tilsvarende 10 i fjor.

På indre strøk viste takseringene over middels tettheter, og meget god produksjon. Jegerne kan forvente lokalt store variasjoner i bestanden. God produksjon gir en positiv utvikling på lirypebestandene her, og en klar oppgang fra 2014.

I kystnære områder i Vest-Finnmark viste takseringene en over middels til høy tetthet av lirype og meget god produksjon. Også her viser resultatene lokale variasjoner i tetthet av rype. Den gode produksjonen gir en positiv utvikling på lirypebestanden også i denne regionen.