Det sier Høyres, Oddveig Hammari, som er hovedutvalgsleder for helse- og sosial i Alta. Hun og partiet kjøper ideen som Venstres Per Tore Bech Nygård lanserte overfor Altaposten i går om at et pårørende- og pasientutvalg. Dette for å sikre sykehjemspasientenes behov, trygghet og sikkerhet.

Nygård viste til forskning i Norge som viser at mange sykehjemspasienter utsettes for tvang, vold og overgrep.

– Hvorfor skal ståa være annerledes i Alta, spurte Nygård.

– Nå håper jeg at ståa ikke er så ille som det Nygård beskriver, samtidig er jeg enig i at vi ikke kan være naiv og ikke tro at det kan skje hos oss også, påpeker hovedutvalgsleder Hammari og føyer til:

– Så vi er positive til å se på hvordan og hvilke personer et slikt utvalg kunne bestått av. Ellers håper jeg at pårørende bruker tilsynslegen, dersom de har noe de vil ta opp.

Kommunalleder for helse- og sosial i Alta kommune, John Helland, bekrefter at et utvalg slik Nygård skisserer har vært lansert og utredet, men han vet ikke hvorfor det ikke ble noe ut av.

– Jeg vet at et var snakk om at det ville bli vanskelig å skape kontinuitet, ettersom sykehjemspasienter ikke er så lenge på sykehjemmene. Vil pårørende fortsette i et slikt verv dersom deres familiemedlem ikke lenger er der, spør han, men legger til:

– Men jeg vil absolutt sjekke ut dette og se hva vi kan gjøre. En ting er i allefall sikkert og det er at vi skal sikre brukermedvirkningen. Samtidig er det ikke slik at det må et utvalg til for at pårørende skal bli hørt.

– Men ser du at det vil gi større tyngde og sikre at det pårørende kommer med av stort og smått vil tas videre i systemet og ikke havne på kafferommet evt?

– Joda, og derfor vil jeg som sagt ta dette videre. Vi har også rådet for funksjonshemmede og eldre i Alta, dette kan kanskje brukes i større grad, sier Helland.

Til sist vil kommunallederen komme med en liten pekefinger til Venstres Per Tore Bech Nygård, som mener at det er påfallende at eldreomsorgen settes i fokus før valget og når media tar opp enkeltsaker.

– Det jobbes kontinuerlig med eldreomsorgen og kvalitet er slett ikke noe vi bare jobber med før et valg, understreker Helland.