– Jeg hadde overhodet ikke sett for meg at jeg skulle bli en bæremamma, innrømmer Lisa Ryeng-Larsen.

Førstegangsmoren stryker hånda forsiktig over de lyse hårstråene til datteren Helle, som fornøyd klenger seg inntil moren, tålmodig sittende i en sort bæresele. Små bein i korallfargede tights stikker ut.

Ut på tur

Hver uke i sommer har Helle og Lisa deltatt på bæretreffene til Vera Simonsen. I kjelleren på Filadelfia-bygget i Bossekop er et langbord dekket av ulikt bæretøy: Fargerike sjal fra Mexico, Danmark, Norge og Storbritannia. Tyske og amerikanske bæreseler med stropper som kan strammes, mens den asiatiske knyter du selv. Noe for enhver smak. Og ikke minst; kropp.

– Vi fikk en Baby Bjørn-sele da Helle ble født, men den fikk jeg fryktelig vondt i ryggen av. Men nå har jeg oppdaget en hel verden av bæretøy, forteller Ryeng-Larsen.

Egentlig var hun bare på jakt etter en sele som kunne avlaste litt fra å bære datteren på armen. Men nå er hun hekta. Helle sitter i et fatlelignende sjal (ringslynge) når mamma gjør husarbeid eller skal hente posten. Skal de ut å lufte gordon setteren Scott eller dra på matbutikken, tas sela, en Meitai, frem.

– Bæretøy er bare så vanvittig mer lettvint enn å drasse rundt på vogna, konstaterer 27-åringen.

Mottar blikk

Heller ikke Ida Marie Henriksen hadde trodd hun skulle bli så fascinert av bæretøy. Det hele startet med en Moby wrap, et elastisk sjal, som hun lånte av svigerinna da datteren var nyfødt. Nå er det ringslynge og Meitai som gjelder for Ida Marie og Nora Elisabeth på åtte måneder.

– Hun liker å bli båret, og det er jo slitsomt å gå rundt med en unge på armen hele tida. Hun elsker å være på ryggen og ha god oversikt, rapporterer Henriksen, mens hun øver på løfte- og knyteteknikken på et nytt, grått sjal.

– Man får jo gjerne litt blikk hvis man bærer ungen, spesielt i sjal, og mange sier vi skjemmer bort ungene. Men det er jeg uenig i. Det handler jo om nærhet og er jo koselig både for foreldre og barnet, slår den ferske mammaen fast.

Barnevognfri på ferie

Når mor og datter skal reise til Ålesund på ferie om ei uke, blir barnevogna hjemme i Alta.

– Nora sover i bæretøyet uansett. Og da slipper vi å dra med oss masse ekstra kilo, smiler Henriksen.

Heller ikke Altas «bæregenereal», Vera Simonsen, har hatt med barnevogn på sine ferier. Hun oppdaget for alvor bæretøyutvalget da hun hadde fått tredjemann for åtte år siden og har nå satt for seg å dele det glade budskap.

– Det begynte som et sosialt småbarnstreff, men jeg ønsket også å formidle hvordan det er å bære ungen i et ergonomisk bæretøy. Hvor enkelt og hvor godt det er, forteller Simonsen, som egentlig jobber som lærer.

Besteforeldre prøver også

Nå i sommerferien har Simonsen arrangert bæretreff ukentlig, mens resten av året kan det være treff en til to ganger i måneden. Det er flest mødre som dukker opp på møtene, men hun har også instruert menn.

– Jeg kjenner flere fedre som er flinkere å knyte sjal enn mødrene, blunker hun lurt.

Også mennene til Lisa og Ida Marie bærer døtrene sine. Og nå går det mest i bæreselen Meitai.

– Utseendet betyr nok en del for mannfolkene, skyter Ida Marie Henriksen inn.

Til og med besteforeldre er med og bærer barnebarna.

– Mamma og pappa har prøvd både bæresele og ringslynge og måtte erkjenne hvor fornuftig og koselig det var, forteller Ryeng-Larsen.

Lærer bort gratis

Ingen betaler Vera Simonsen for bærerådgivningen hun tilbyr for småbarnsforeldre i Alta. Alle tips, instruksjoner, utlån av bæretøy og tida på de sosiale treffene bunner rett og slett ut i en lidenskap for konseptet.

– Det er så herlig å se når foreldre får det til og oppdager hvor fantastisk bæring er. Det er disse øyeblikkene som er lønna mi, smiler firebarnsmoren, som til tider fremdeles bærer fireåringen sin. Om så bare for kosens del.

Bærebibliotek

Bæretøyutvalget i butikk er magert, men på nettet florerer utvalget. Men det er ikke bare-bare å føle ergonomien, vekt, tekstiltyper og stropper gjennom en datamaskin.

– Derfor har jeg med masse av mitt eget gamle bæretøy på disse treffene og foreldrene tar med hva de har. Det kan fort bli dyre feilkjøp, så dermed kan alle prøve og byttelåne, før man investerer i sitt eget sjal eller sele.

– Møter du mye fordommer når det kommer til bæring?

– Mange synes sikkert jeg er gal som snakker så mye om dette, men stort sett er folk positive og ser det praktiske utbyttet. Noen er selvsagt skeptiske og mener man skjemmer bort ungen. Men man kan aldri skjemme bort barnet med for mye kjærlighet.

KOSESTUND: Helle på snart ett år henger med når Lisa Ryeng-Larsen skal få unna huslige gjøremål som klesvask.