Helikopter i lav høyde vil de neste to månedene bli et vanlig syn i Nord-Troms og på Øksfjordhalvøya. Det er Norges geologiske undersøkelse (NGU) som skal ut og fly, og helikopteret vil holde høyder på helt ned til 60 meter over bakken, og dundre avsted med 100 kilometer i timen.

Under farkosten henger det en målesonde, og hensikten er generell geologisk kartlegging med vekt på å finne mineralske ressurser.

Stråling

Bakgrunnen er videreføring av regjeringens mineralstrategi, og aktiviteten blir stor, meldes det. Et av måleområdene strekker seg fra Kåfjord i Troms og til Kvænangsfjorden, og det andre dekker Øksfjordhalvøya vest for Øksfjorden. Base for helikopteret og forskerne blir henholdsvis Storslett og Øksfjord. Også Øvre Dividalen Nasjonalpark får tilsvarende besøk.

Siden berggrunnen måles på mengde og type radioaktivitet, vil rester av cesium fra Tsjernobylulykken blir kartlagt, dersom den finnes.

Meld fra

Målesystemet bæres av et gult og svart helikopter fra firmaet Heliscan as. Målingene starter rundt 1. august ved Storslett og en regner med å avslutte et stykke ut i september. Det vil ikke bli foretatt målinger i dårlig vær eller ved betydelig solflekkaktivitet, kan det nevnes.

Dersom målingene er uforenelig med annen aktivitet, ønsker NGU å bli kontaktet slik at mindre justeringer i måleopplegget kan gjøres. Målingene gjennomføres i nært samarbeid med reineiere i området.