Marine Harvest anmeldes av Norges Miljøvernforbund. Det betyr anmeldelse nummer fem på fire år, etter nok en rømming, denne gang i Kvænangen for en ukes tid siden.

Aktørene er vilt uenige om hvor mye fisk oppdrettsgiganten har mistet de senere årene.

- De gjør alt for å jukse ned de reelle rømmingstallene. Enkelte er faktisk også avslørt for å ha flyttet laks til skadd merde for at rømmingstallet skal se lavere ut, sier Miljøvernforbundets leder Kurt Oddekalv. Marine Harvest har mistet 678.000 oppdrettsfisk på fire år, anslår forbundet.

Stol på oss

Tall uten snev av dokumentasjon, sier Marine Harvest.

Stol på våre offisielle tall, sier Fiskeridirektoratet, som også mener at forbundet opererer med annerledestall.

I Alta er marinebiologiproifessor Audun Rikardsen bekymret, og viser til at ei eneste oppdrettsmerde, sammenlikningsvis, kan holde totalinnsiget av norsk villaks.

Må lukke anlegg

Alta laksefiskeri interessentskap har lenge bedt om reelle tiltak i næringen, det samme har sammenslutningen av norske lakseelver, og de får nå betydelig støtte lokalpolitisk.

–  Vi må stille krav om lukkede anlegg og at hver oppdrettsfisk merkes slik at den kan identifiseres, kirever leder Kjetil Kristensen i Østre Alta Arbeiderlag. Han følger dermed opp de eksakte og konkrete tilltakene som de andre nevnte aktørene også har gått inn for.

Det må bli slutt på cowboy-mentaliteten som preger oppdretten, sier Kristensen, som fullstendig har mistet tålmodigheten. Nå håper han Høyre og Frp lokalt blir med.