ELVAS ELEV: Gjengen fra Voss og Bolsstadøyri nøt bålkaffe i Sorrisniva. Fra venstre Per Aage Bolstad og sønnen Per Christian Bolstad, Rune Geitle, Inge Horvei og Erling Eikevik. Foto: Arne Hauge

Elvevante karer fra Voss og Bolstad er for tiden på besøk i Alta.

– Formålet er å utveksle erfaringer til beste for to fantastiske lakseelver, redegjør daglig leder Tor Erland Nilsen i Ali og daglig leder Knut Horvei i Bolstadelva AS.

Og mens vår elv ennå er levedyktig, så brøt laksebestanden i den 3 mil lange Vosso- Bolstadelva sammen for 25 år siden. Nilsen har blitt informert om ståa, og rett ord for hendelsen er brå totalkollaps. Oppdretten har hovedskylda, og den dag i dag er fjorden stappfull av anlegg, med lakselus til pest og plage for utvandrende smolt.

På fote med forbehold

– Her ser vi hvor fort det kan gå. På et par år gikk det fra godt fiske til helt tomt. Det er skremmende, og en veldig nyttig historie. Vi risikerer å bli det nye Vosso om gode tiltak mot rømninger og lus blir utsatt, sier Nilsen, der vi traff karene ved bredden i Sorrisniva lørdag.

– Vi har brukt årevis og 40 millioner på å få Vossovassdraget på fote igjen. Fra 2009 slepte vi enorme mengder smolt i tanker ut fjorden og forbi anleggene, men nå er prosjektet slutt, så det spørs hvordan det går, sier Horvei, i Alta for å lære tilbake elvekulturen de mistet for 25 år siden.

Mistet det umistelige

Også Vosso- Bolstadelva var eksklusiv vare, den gang da, med skyhøye kortpriser og gode lakseodds for lorder og kakser. Grunneiere og bygder vil ha det gamle elvelivet tilbake, med alt fra roere og klepper til kokker og overnatting.

– Hvert år i 25 år har bygdene tapt 25 millioner i verdiskapning fra elva. Og siden Altaelva er kjernemotoren når vi snakker norske lakseelver, så er dette stedet for å lære, sier Horvei idet karene gjør seg klar for tur opp til Stengelsen, Mikkeli og Gabo. Og sammenslutningen Norske Lakseelver står som arrangør for den gode erfaringsutvekslingen mellom vest og nord.