Det hevder Mattilsynet som har gitt Grieg Seafood Finnmark varsel om en bot på over 900.000 kroner for brudd på dyrevelferdsloven. Nå har oppdrettsselskapet frist på seg til 20. august med å svare for seg.

Saken baserer seg på en inspeksjon 24. februar i år, ved ventemerdeanlegget på Simanes, etter en melding om høy dødelighet i anlegget.

Brev med varsel om vedtak ble sendt i april, hvorpå Grieg ba om utvidet frist for gjennomføring av påleggene. Mattilsynet ga oppdrettsselskapet frist til 19. juni.

– Vi har ikke fått noen bot ennå, men et brev med varsel om overtredelsesgebyr. Vi skal nå uttale oss. Vi skal gi vår tilbakemelding innen fristen vi har fått i august, sier Roy-Tore Rikardsen, regiondirektør i Grieg Seafood Finnmark til Altaposten.

– Vi fikk en frist til 31. juli med å svare på dette, men på grunn av ferieavvikling er fristen for å komme med tilsvar på rapporten satt til 20. august, sier Rikardsen.

Det har ikke vært drift i slakteriet de siste månedene.

– Dette tilfellet handlet om transport av fisk i vinter, sier regiondirektøren.

Fant ikke planen

Mattilsynet påpeker at virksomheten har beredskapsplan, men at den ifølge fabrikksjef og produksjonsleder ikke var blitt brukt i forbindelse med den økte dødeligheten.

«Fabrikksjefen hadde under tilsynet problemer med å finne frem til beredskapsplanen», står det i tilsynsrapporten.

Laksen kom fra Laholmen i Nordkapp, og var fraktet til anlegget under dårlig vær og sterk strøm.

Nesten 8.000 døde

Det ble registrert 7.600 død fisk i merdene i løpet av tre dager.

Men syk og skadet fisk skal tas ut av merdene, både av fiskevelferdsmessige og smittemessige hensyn. Det er i strid med dyrevelferdsloven §3 om at dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger, skriver Mattilsynet.

Det ble nemlig observert mye dødfisk under tilsynet. I beredskapsplanen står det at man skal fjerne  død fisk så fort som mulig. I stedet har man latt død fisk bli liggende. Fisken hadde klemskader og ytre skader, trolig forårsaket av mye uvær og sterk strøm.

Dette forsterkes av en helsekontroll fra 20. februar, som ikke avdekket sykdommer.

Starter opp igjen

Grieg Seafood Finnmark har ikke hatt drift i slakteriet på Simanes på flere måneder. Nå skal de starte opp, og ifølge vil de ha full drift fra neste uke. Forhåpentligvis vil det være med rutiner på plass.

– Nå starter vi opp slakteriet igjen. Vi har hatt lite fisk, men nå kommer det mye fra juli og utover. Det vil være halvannet til to skift fra august måned. For de som har vært permittert, tror jeg det vil bli godt å komme i arbeid igjen, sier han.

Primært slakter de da fisk fra Alta og Øksfjord og fisk fra Korsfjord og Loppa er først ut.

– Hva synes du om tilsynet og varsel om bot fra Mattilsynet?

– Det er fint at de har tilsyn, de passer jo på dyrene i alle næringene. Det er greit at de har tilsyn med det vi holder på med, sier Rikardsen.

Alvorlig sak

Mattilsynet betegner regelbruddet som alvorlig, og krever at Grieg Seafood Finnmark sørger for at internkontrollen fungerer som forutsatt, og selskapet må sende inn dokumentasjon på dette.

De har dessuten påpekt at de ikke fikk egne sko og klær under tilsynet.

– De har fått varsel om et overtredelsesgebyr på 900.000, og så har de mulighet til å komme med uttalelser. Etter vedtak, har de også muligheter til å komme med klage. Det vi har avdekket her, er ikke ille nok til at de blir anmeldt, men så ille at man velger å gi et overtredelsesgebyr, sier Gøril Hogseth i Mattilsynet.