Ordfører i Tana Frank Ingilæ (Ap), støtter ikke Alta-ordfører Laila Davidsens (H) ønske om å overføre kompenserende midler fra staten fra Leirpollen til Alta, selv om han bekrefter at utgravingen av farleden til kvartsittbruddet i Leirpollen i Tana, ikke kan starte i 2015.

– Kystverket som har ansvar for prosjektet er i gang med en utbedring, men vi vil aldri kunne starte mudringen i 2015. Men det er ikke dermed sagt at vi ikke får bruk for de 20 millionene til planlegging og prosjektering, sier ordføreren.

Utfordringer i øst

Han sier at dersom det viser seg at de kompenserende midlene ikke kan overføres til 2016, så bør de uansett ikke gå til Alta.

– Da mener jeg at de bør brukes på veiprosjekter i Øst-Finnmark. Vest-Finnmark har allerede fått mest av de kompenserende midlene for 2015, og vi har mer enn nok av utfordringer i øst, blant annet mange fylkesveier som trenger asfaltering og utbedringer, påpeker Ingilæ.

Sikre kvartsitt-tilgangen

Primært håper han at pengene kan beholdes i Leirpollen-prosjektet, som han anser som et svært viktig prosjekt i både lokal og nasjonal målestokk.

– Vi snakker om 41 arbeidsplasser i kvartsittbruddet, og 700-800 arbeidsplasser i smelteverksindustrien i Norge totalt. Uten kvartsitt kunne ikke du og jeg hatt denne telefonsamatalen, illustrerer Ingilæ overfor Altaposten, og sikter til at kvartsitt brukes i produksjon av blant annet mobiltelefoner.

– Forstår du at ordføreren i Alta ber om at pengene brukes i Alta dersom dere ikke får overført dem til 2016?

– Det har jeg full forståelse for, men politikerne i Alta har sjøl et ansvar for å jobbe frem sine prosjekter, understreker Ingilæ.

Utbedring av farleden til Leirpollen er tilgodesett med omlag 150 millioner totalt gjennom Nasjonal transportplan og de kompenserende midlene.

Statssekretær i samferdselsdepartementet Tom Cato Karlsen (Frp) sier at dersom midlene ikke kan brukes i 2015, er det ingen problemer med å få de overført til 2016.