Ismael har bodd i Norge siden november. I slutten av mai ville han gjøre en forskjell. Med seg tar han budskapet om flukt, krig og frykt.

Været er grått når Altaposten går inn i Frikirken, der Ismael sammen med pastor Trond Vegge gjør de siste forberedelsene.

– Tror han begynner å bli klar, sier Vegge. Det er en halvtime til Ismael skal sette seg på sykkelen for å sykle den 2.000 kilometer lange strekningen.

Alta er hjemme

Ismael og tolk Ali møter Altaposten i Frikirken.

– Jeg er ikke så god i norsk, derfor er Ali her, forklarer Ismael.

Han konverterte til kristendommen for to år siden da han enda bodde i Iran. Det er en forbrytelse å være kristen i Iran, så Ismael ble forfulgt i sitt eget land i lang tid før Norge og Alta ble løsningen.

– Jeg trives så godt i Alta. Har mange gode venner her, smiler han.

Sykler for fred

Hva får så Ismael til å legge av gårde på denne langturen.

– Iran og Irak har mange gode mennesker, men religioner kommer i veien for dette. Her drepes mennesker fordi de har en annen tro enn andre. Jeg vil vise at det går an å leve sammen, tross forskjellig trosrettninger og jeg vil sette søkelys på hvor brutalt det egetlig er, forklarer han.

Med seg på den lange sykkelturen har han printet ut ti bilder som viser omfanget av terror og drap, og hvert bilde har en historie.

– Dette er Haik, han ble drept og skåret opp i mange biter av en terrorgruppe, sier Isamel og peker på ett av bildene.

Ismael følte han måtte gjøre noe, bare seks månder etter han kom som asylsøker til Norge.

– Det var en pastor i USA som fikk meg på tanken at jeg måtte gjøre noe. Han hadde bodd i USA i ti år før han ble sendt tilbake til Iran, der han igjen ble fanget og drept, sier Ismael.

Sjenerøse sponsorer

Både Intersport og Frikirken stiller opp som sponsorer for turen.

– Intersport sponset med sykkelutstyr, mens Alta frikirke ga han 10.000 kroner og Frikirkens nordre region stilte med 20.000. Dette skal brukes til mat og losji på den lange reisen han nå begir seg ut på.

Frikirkens medlemmer var på pletten for ønske Ismael lykke til på turen.

– Dette er utrolig tøft og jeg håper det går fint, sier Yngve Andersen, styreleder i Alta Frikirke. Han sier også at Ismael bestemte seg kun for kun 40 dager siden at han skulle gjennomføre denne kraftprøven

– Jeg skal fungere som en kontaktperson. Når Ismael nærmer seg en frikirke, skal jeg ta kontakt å høre om de vil høre på hva han har å si, forteller den litt engstelige lederen.

– Han har nesten ikke trent for dette, så det blir tøft, frykter han.

Menigheten ber en siste bønn. Ismael setter seg på sykkelsete og tar farvel med et hjertelig vink. Da er det blitt solskinn.