Det var dommen fra hovedutvalgslederen for næring, bedrift og miljø i Alta, Rut Olsen, da hun overrakte blomsterbuketten og gavekortet på 10.000 kroner til vinnerne av årets arrangement.

Visste ingenting

I Langstrømsnes har ildsjelene i Kåfjord Bygdelag samlet seg en tidlig tirsdagskveld med grilling, sosialt samvær og evaluering av årets rusken-gjennomføring på agendaen – trodde de. Før Altaposten ankom var det kun Ellen Helander, bygdelagslederen i Kåfjord, som var blitt meddelt den positive nyheten.

- Det var vanskelig å holde det hemmelig for de andre, men vi har samles her før i år for å grille, så de andre trodde ikke det var noe ekstra som foregikk, sier Helander.

Bringer folk sammen

Konsulent i Alta kommune, Siv Johanne Suhr, var langt fra overrasket over at seierslaget ble nettopp Kåfjord Bygdelag, og håper årets rusken-arrangement vil føre til enda større engasjement i Alta de kommende årene.

- Rusken er et initiativ hvor tanken er å bringe folk sammen. Det er alltid hyggeligere å gjøre noe i lag med andre, og rusken har fått folk til å samle seg utendørs for å yte en innsats i lokalsamfunnet. Vi i kommunen ønsker å bruke penger til noe som er nyttig for naturområdene, og suksessen vi har hatt i år tror jeg vil føre til at flere ryddelag melder seg på neste år, sier hun.

30 ryddelag med

Totalt mottok kommunen litt over 30 påmeldinger av ryddelag rundt om, hvor hvert enkelt lag besto av alt fra én enkeltperson til en gruppe på 20-30 personer. I årets utgave var det altså Kåfjord Bygdelag som skulle hedres, men den ivrige ryddegruppen tar ikke æren ene og alene.

- Vi har vært fire lag i Kåfjord som har samkjørt med ryddingen av området, sier bygdelagsleder Helander.

- Fjerde til sjuende klasse på Kåfjord skole, FAU-styret der og vi i bygdelaget har jobbet for å holde nærområdet vårt ryddig, så halvparten av pengepremien – 5000 kroner – gir vi til Kåfjord skole.

De fire ryddelagene fikk lodd, etter påmeldinger til Rusken, for turområdene i Kreta og Auskarnes, samt Mathisdalen og Langstrømsnes, hvor bygdelaget var mest aktive. Hvorfor de hadde meldt seg på i utgangspunktet var ikke et spørsmål, men heller en selvfølge.

- Det er klart vi melder oss på for å hjelpe til. Vi er med hvert år, og rydder fordi vi vil ha det fint og trivelig i nærområdet vårt, sier Helander.

150 arbeidstimer

Ildsjelen i Kåfjord tror ryddelaget har nedlagt godt over 150 arbeidstimer fordelt på deres medlemmer til rusken-arrangementet 2015. Hun forteller at de begynte så fort snøen ble borte, nede i fjæra og langs veien. Til og med i den bratte fjellsiden ved tunnelen hadde bygdelaget gått manngard for å kvitte seg med det synlige skrotet.

Rut Olsen var klar i sin tale om at ryddelaget i Kåfjord fortjente pengepremien.

- De fire lagene ryddet over 60 Rusken-sekker til sammen – bare det sier sitt. Jeg syns det var kjempeartig at Kåfjord Bygdelag vant, de er verdige vinner i mine øyne. Det var en enkel avgjørelse å komme hit og levere fra seg de 10.000 kronene, sier hun.

Rusken er et initiativ og arrangement som har funnet sted i Alta siden 1980-tallet. Underveis har arrangementet gått gjennom visse endringer, og Olsen mener modifiseringen har ført til større interesse og deltagelse.

- Vi fant ut at den gamle ordningen ikke funket så bra – vi trengte noe nytt. For årets utgave har vi fått gode tilbakemeldinger, så nå gjelder det bare å videreutvikle det. Neste år tror jeg enda flere lag vil melde seg på, avslutter hun, med et bredt smil om munnen.