Det er megler Daniel Andre Adamsen hos Eiendomsmegler1 som står for salget av bygget, der den eldste delen ble bygd i 1960. Totalt er bygget, som vel må kunne få betegnelsen kråkeslott uten at noen blir fornærmet, på nesten 1000 kvm. Det er delt inn i fire seksjoner; gammelhuset, bakeriet, en leilighet og restauranten. Taksten for alt er åtte millioner kroner, eller 8.000 kroner kvadraten.

– Jeg selger enten alt eller deler. Jeg kan godt tenke meg å fortsette å bo i leiligheten og bare selge gammelhuset og restauranten, sier eier Olav Harald Svendsen til Altaposten.

Tol Alta i 1909

Årsaken til at bygget nå er til salgs er at eneste leietaker, Bakehuset, skal flytte til lokalene til nedlagte Mathilassi snekkeri i Bossekop. Svendsens lokaler er blitt for små for Bakehuset.

– Da har jeg ingen leietakere. Men får jeg ikke solgt bygget så ser jeg meg om etter nye leietakere, sier Svendsen.

I 1907 ble Svendsens bakeri stiftet i Hammerfest. To år senere flyttet det til Elvebakken, og senere til Bukta. I 1960 flyttet Svendsen-familien til det som da skulle bli Altas nye sentrum.

– Det var faren min som bygde opp hus, bakeri og kafè her da. På den ene siden av veien lå Ingas kafè, på den andre siden Olafs kafè, humrer Olav Harald, som selv reiste til sjøs. Senere kom han hjem og overtok familiebedriften.

Flere muligheter

Dagens bakeri ble bygd i 1978, med leilighet i andre etasje. I 1984 bygde Svendsen restauranten. I 22 år ble det drevet kinarestaurant i lokalene. Etter hvert ble Svendsens bakeri lagt ned, og kinarestauranten flyttet til Alta sentrum.

For seks år siden leide Bakehuset seg inn og kjøpte bakeriutstyret. I prospektet står det at årlige leieinntekter er 612.000 kroner. Leieavtalen løper til februar 2016.

– Det er flere muligheter. En som er veldig aktuell er at jeg selger gammelhuset til sønnen min og restaurant-seksjonen til et firma, for eksempel en håndverkerbedrift, og deretter leier ut bakeriet og bor i leiligheten selv, beskriver Svendsen.