Om du hørte det klirre i kjøkkenskapet forrige lørdag formiddag kan Altaposten fortelle at episenteret for jordskjelvet var på Elvebakken. Nærmere bestemt Altagård. Enda nærmere bestemt på parkeringsplassen utenfor det ærverdige bygget.

For denne gangen kom ikke brølet fra jagerfly på jakt etter russere som svingte feil ved Kirkenes. Nei, denne lørdagen var det Nordlys gatebil og Alta Bilstereo/Bildeler og Rekvisita som arrangerte treff. Og når frøken Emma står på programmet, da vet alle som kan litt om lyd at det blir bråk.

For «Emma» er slett ingen jente som trives i stillheten. Tvert imot er hun en skikkelig bråkebøtte. Når vi får vite at langnavnet hennes er «European Mobile Media Association», da demrer det.

Og når Emma i tillegg er på visitt i en by som i fjor leverte intet mindre enn fire norgesmestere i å vri volumknapper, da skjelver trommehinnene til byens borgere i frykt. Med god grunn.

Skrudde sammen anlegget

Med mål om å nå det magiske tallet alle Emmas venner drømmer om, 150, hadde Even Aslaksen gledet seg stort til å møte opp på Altagård. Her var tanken å vise fram både bil og bass.

Uka før konkurransen lå anlegget i deler. Planen var å bruke dagene fram til konkurransen til å mekke bil og skru på plass lydmaskinen.

Men et sykehusbesøk sparket beina under planene. Trodde han i alle fall.

– Da jeg havnet på sykehuset sto det ei tom trekasse inni her, sier Even, og peker inn i bagasjerommet til gliset hans.

– Bilen var et skall, anlegget lå i skjåen. Da jeg havnet på sykehus hadde jeg et bittelite håp om at jeg skulle bli utskrevet tidsnok til at jeg rakk å kaste sammen ett eller annet så jeg fikk delta. Jeg var rimelig deppa, og så konkurransen forsvinne i det fjerne.

Men kjæresten Line Sem Henriksen, broren Tom Helge og kompisene Bjørn, Sindre, Christian og Geir spilte han et hyggelig puss.

– Da jeg kom hjem hadde de skrudd sammen alt sammen. Jeg ble helt stum. Visste ikke helt hva jeg skulle si. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle få være med – og så kommer jeg hjem til dette. Det var helt utrolig!

Nådde målet

Nå hører det med til historien at både Even sjøl, broren og kompisene har rimelig god peiling på høy lyd. Det ble klart under konkurransen på Altagård.

For i det som var Evens første opptreden «grom-klassen» ESPL UNL blåste han ut 150,4 desibel. Et lite men forferdelig viktig pip over den magiske 150-grensa. Den behørige innsatsen holdt til en andreplass.

Lyd-general og Emma-dommer Bjørn Wilhelmsen ble imponert:

– Husk at bilen ikke er helt ferdig ennå. Den kommer til å spille mye høyere. Even blir en farlig mann for de som skal konkurrere mot han!

Digge doninger

Men det var ikke bare i spetakkel det ble konkurrert. Arrangementet lørdag var nemlig en todelt affære, der nyoppstartede Nordlys Gatebil sto for de visuelle konkurransene.

Arrangementsansvarlig Sandra Kristiansen hadde på forhånd utlovd mer enn ti priser som skulle deles ut, for blant annet morsomste, tøffeste, eldste og harryeste bil.

– Det er jo kjempemorsomt at så mange stiller opp, strålte hun, og kunne fortelle at Nordlys Gatebil allerede har fått rundt 70 medlemmer, hvorav 20-30 er aktive.

– Og mer skal det bli. Vi har lyst til å samle de som er bilinteresserte, for vi vet at det er et stort men uorganisert miljø her i Alta, sier hun, og lover at vi vil høre mer fra både gatebilklubben og fra bilstereoentusiastene.

– Vi har flere ting på gang, mer informasjon om dette kommer, sier hun og legger til at de som måtte ha lyst til å vite mer om klubben bare må ta kontakt.