Helt siden 2007 har UiT-forsker Audun Rikardsen drevet prosjektet Salmotrack, hvor målet blant annet er å finne ut mer om laksens vandring i sjøen. Sammen med kolleger har de merket laks med satellittmerker som etter en tid faller av. Disse gir opplysninger om geografisk posisjon, dybde, temperatur og lys, skriver UiT Norges arktiske universitet på sine hjemmesider.

Salmotrack-prosjektet har røpet at Altalaksen vandrer langt, helt til Svalbard i nord og Novaja Semlja i øst.

– Ring meg

Flere mastergradstudenter og doktorgradsstipendiater har benyttet seg av data fra Salmotrack til sine oppgaver, heter det på hjemmesidene til universitetet.

Hittil har Salmotrack sørget for mest opplysninger om høsthalvåret, siden de gamle satellittmerkene faller av fisken rundt jul. Men de siste tre sesongene har prosjektet brukt merker med samme teknologi som satellittmerkene, og de logger data hele året.

Rikardsen og medhjelpere har nylig merket 144 laks i Altaelva med de nye merkene. De håper nå at sportsfiskere slår på tråden om de får en merket laks på kroken.

– Det svømmer altså nå 144 laks med mitt privatnummer på seg, så hvis noen er interessert i å få tak i denne travle forskeren er det bare å sørge for å få en merket laks på kroken, sier Audun Rikardsen ifølge UiT.