Bak står selvsagt Kautokeino-vennen, Thon-eier og mangemilliardær, Olav Thon.

- Ja, nå er det mye på gang. Spesielt lokalt er velviljen stor. Men regionalt har vi en jobb å gjøre, sier administrerende direktør i Thon hotels, Morten Thorvaldsen, til lokalradioen GLR.

Dette er et samisk liv

Thorvaldsen ønsker å bygge opp et senter der man først var opptatt av at samiske matvaner og retter ble vektlagt.

– Vi er fortsatt opptatt av det. Men vi har dreid hovedinnholdet mer mot hvordan samene som urfolk har levd og hvordan de har utnyttet ressursene på vidda, påpeker han overfor GLR.

– Mat skal altså fortsatt være viktig, men ikke det viktigste, påpeker han.

Satser to steder

Prosjektet henger sammen med en satsing de gjør på et tilsvarende opplegg i Svolvær i Lofoten. Skal man lykkes, må man lykkes begge steder.

– Vi får mer og mer aksept og støtte for ideene våre. Jeg håper at vi allerede neste år kan vise frem skisser og innhold i senteret for Kautokeino, sier Thorvaldsen.

– Vi er medlem i Global hotel allianse og har solgt inn prosjektet der. Interessen i kjeden er stor. Det kommer allerede spørsmål om innhold og opplevelser fra flere steder rundt i verden. Så det kan godt hende dette blir et senter som vil trekke folk til Kautokeino fra hele kloden, spår han.

– Det som er helt sikkert er at det lokale apparatet, inkludert Kautokeino kommune, er veldig positiv. Jeg håper jeg snart kan si at se hva vi i Kautokeino har fått til nok en gang, legger han til.

Størrelse, økonomi, lokalitet og eksakt innhold er foreløpig ikke hugd i stein, så det kan ikke Thon si noe konkret om enda.