Bjørnene har inntatt Alta museum – Verdensarvsenteret for bergkunst. Her åpnet utstillingen «Ursus – Bjørner i nord» mandag kveld. Med foredrag om bjørner, omvisning og servering av Bamse-leskedrikk, blåbærsaft, bamsemums og bamsekake, fikk publikum en varm velkomst.

– Vi registrerer rundt 50 bjørner i Finnmark hvert år, men det er nok en del fler, sier bjørneekspert Rolf Randa fra Sør-Varanger, som holdt foredraget «Bjørnen - mytisk og menneskelig» under utstillingsåpningen.

En av bjørnene i utstillingen var en overraskelse for han; nemlig ungbjørnen fra Kirkenes som hadde mistet skyheten for folk og måtte bøte med livet i 2011.

– Dette er den eneste fra Finnmark i utstillingen. Den måtte avlives da den var blitt for nærgående. Den har fått navnet «Piloten» fordi den oppholdt seg rundt flyplassen i Kirkenes. Den er også en pilot, fordi det er den første brunbjørnen som man forsker på på denne grundige måten, forteller Randa.

Han var med på fellingen, og synes det er artig å se den unge bjørnen igjen.

Utstillingen inneholder den norske brunbjørnen, kamtsjatkabjørn, grizzlybjørn, isbjørn og svartbjørn. Bjørnene er ekte bjørner i naturlig størrelse, pent utstoppet. Flere av bjørnene får man også lov til å klappe.

– Vi har jo bjørner i helleristningene her, men de ekte bjørnene visste jeg ikke så mye om på forhånd. Utstillingen skal stå her i hele sommer, så alle er hjertelig velkommen til oss. Flere skoleklasser skal komme på besøk, og allerede nå på søndag har vi et opplegg med «Villmarksbarna», forteller museumskonservator Heidi Johansen.

Museumskonservator Heidi Johansen, direktør Harriet Hagan og bjørneekspert Rolf Randa beundrer den vesle bjørnen Foto: Kita Eilertsen