Det fastslo ni år gamle Enja M. Knutsen i 4. klasse på Aronnes barneskole, etter besøket av barneombudet mandag morgen.

Turne om rettigheter

Ombudet er på turne i Norge for å fortelle og informere om barns rettigheter. Første stopp i Finnmark er Alta, og i dag fikk Aronnes barneskole og Saga skole besøk av Anne Lindboe og ansatte som kom med «barneombudsbussen» for å snakke med elevene om deres rettigheter.

– I dag har jeg lært mye. Jeg visste ikke mye om barneombudet, men nå vet hvem jeg skal kontakte eller ringe hvis jeg lurer på noe, sier Enja (9).

Og det er nettopp det som er målet med norgesturneen, nemlig å lære barn om hvilke rettigheter de har.

– Det er første gang vi er i Finnmark på turne, og hovedmålet er å lære barn at de har egne rettigheter i henhold til barnekonvensjonen. De voksne vet hvem vi er, men det er minst like viktig at barn og unge vet hvem vi. De unge kjenner nemlig litt for lite til hvilke rettigheter de har. For eksempel så informerer vi om at barn som vet om andre barn som kanskje ikke har det så greit, kan ta dette opp med sine lærere eller kontaktpersoner på sin skole, sier barneombud Anne Lindboe etter sitt besøk med 4. klasse på Aronnes barneskole.

Og når barnas øverste sjef først er på besøk, så hadde flere elever forberedt seg med flere spørsmål.

– Hvilke rettigheter har man når  man er ti år?, spør ei jente.

– Hele barnekonvensjonen består av 42 punkter og alle disse gjelder for alle som er under 18 år. Når man for eksempel er ti år, som du spør om, så har du rettigheter til et privatliv og retten til å bli hørt av de voksne. Jo eldre man blir jo viktigere er det at du blir hørt samt har rett til et privatliv, sier Lindboe.

– Mange tar kontakt

Kommunikasjonsleder Tone Foss Aspevoll sier mange barn tar kontakt etter at de har vært på besøk.

– Mange kommer bort og spør om ting de er usikre og lurer på, og vi prøver da å svare så godt vi kan. Vi vet også også at mange tar kontakt med sine lærer eller helsesøster om ting som handler om alt fra vold, overgrep eller andre ting de ikke har turt å snakke om.  Da har vi oppnådd vårt hovedmål med besøket, som er at barn og unge skal vite hvem de skal kontakte og at de har egne rettigheter, sier Foss Aspevoll.

Etter sitt Alta-besøk skal Barneombudet besøke skoler i Kautokeino, Karasjok og Vadsø, før de avslutter turneen i Kirkenes fredag 5. juni.