Det er allerede avgjort at det skal opprettes en døgnbemannet operasjonssentral i Kirkenes når de to politidistriktene i Finnmark slås sammen til«Finnmark politidistrikt». Det betyr at Hammerfest mister sin politimester og operasjonssentral, og at heller ikke Alta vil være aktuell som noe hovedkvarter for et sammenslått distrikt.

– For Hammerfests del er situasjonen uforandret i forhold til alternativet, som var å legge vest inn under Troms. De ni årsverkene som er tilknyttet operasjonssentralen og min stab forsvinner. Nå legges lokaliseringsdebatten død umiddelbart, og vi slipper en opprivende strid. Det er bra. Dette åpner også for nye muligheter, særlig for Hammerfest og Alta, påpeker Daae.

I stortingsproposisjonen som legges fram 10. juni og skal iverksettes fra høsten, understrekes betydningen av at kompetanse og politikraft spres i det enkelte politidistrikt, og at dette ikke bare sentraliseres nært politimesteren.

– Det skal bygges opp spesialistmiljøer og fagmiljøer utenfor der mesteren sitter, noe som er positivt for politimiljøene i Alta og Hammerfest. Nå åpner det seg muligheter for å bygge videre på de miljøene vi har i Vest-Finnmark, som da vil betjene hele fylket, sier Daae.

Han mener befolkningen i de to byene i vest skal være glad for at Kirkenes får hovedsetet, for det gir bedre polititjenester i de nevnte byene.

– Politiarbeidet i Hammerfest lider i dag under at det må avgis ressurser til operasjonssentralen, og det samme ville skjedd i Alta hvis dere hadde fått hovedkontoret. Byen ville fått flere arbeidsplasser, men et dårligere polititjenestetilbud. Akkurat det har det vært vanskelig å kommunisere ut til dere i Alta, påpeker Daae som ikke selv vil søke på den nye politimesterjobben i Kirkenes.

Han peker videre på at Alta i mange sammenhenger vil være en storebror, med det klart største politikontoret i Finnmark.

– Men storebror ville ikke Alta vært hvis vest hadde vært underlagt Troms og Tromsø. Når vi nå får ett distrikt for Finnmark, får Alta muligheter for å utvikle gode miljøer og gjøre nye ting, mener Daae.