– Det blir vanskelig å puste, nesa blir tett og det begynner å renne fra øynene, forteller Kjellmann Pedersen.

Reaksjonene kommer, selv om hun ikke bruker parfymerte produkter selv.

– Jeg reagerer om andre bruker det Det er nok at noen har på seg deodorant med parfyme, forteller Kjellmann Pedersen.

Ikke allergiIfølge Norges Astma- og allergiforbund plages en av fem av andres parfymebruk.

– Mange er ikke klar over hvor kraftig noen reagerer på parfymerte produkter. Mange blir helt slått ut og enkelte kan ikke være i jobb på grunn av overfølsomheten, forteller Anne Kari Isaksen, regionsleder i forbundet.

For ifølge Isaksen er reaksjonene en overfølsomhet, ikke allergi.

– Mange spør om de som reagerer bare ikke kan ta en allergitablett for å få bukt med problemet. Men dette er en overfølsomhet, ikke allergi, dermed nytter det ikke å ta allergitablett, sier Isaksen.

Tar hensynOverfølsomheten fører til begrensinger i manges hverdag.

– Det å ta fly er en utfordring for mange. Flere sier at de ikke kan ta morgenflyet, for da er det så mange lukter, forteller Isaksen.

Mange bruker både sjampo, såpe, vaskepulver og skyllemiddel med parfyme, noe som er nok til å utløse reaksjoner hos de med overfølsomhet.

– Man trenger ikke bruke produkter med parfyme. Hverken hår, kropp eller klær blir renere om man bruker produkter med parfyme. O g i dag finnes det et godt utvalg av parfymefrie produkter, mener Isaksen.

Hun oppfordrer folk til å være åpne om at de reagerer.

– De aller fleste tar hensyn om de blir klar over problemet, mener Isaksen.

Tok oppfordringenDet er Kjellmann Pedersen enig i.

– Jeg er med på å arrangere bingo. Tidligere var det uutholdelig, ettersom så mange brukte mye parfyme. Men etter at vi hang opp en plakat som pekte på at mange reagerer, har 99 prosent sluttet å spraye seg med tunge parfymer før de skal på bingo. Det viser at folk tar hensyn bare de blir klar over at det kan være et problem, sier Kjellmann Pedersen.