Varaordfører Ronny Berg (Frp) mener det blir for enkelt å avfeie ønsket fra Alta sameforening og de samiske foreldrene i Alta med at «kommunen ikke har økonomi til å opprette flere barnehageplasser».

– Saken er for viktig til det. I stedet mener vi i Alta Frp at dette er en sak som det er naturlig å gå i dialog med sametinget om innefor rammene av samarbeidsavtalen mellom kommunen og sametinget. Jeg har vært i kontakt med Silje Muotka som har ansvaret for barnehagesaker på sametinget, og hun var helt enig med meg i at dette må vi sette oss ned og diskutere og prøve å finne løsninger for, sier Berg til Altaposten.

Ikke uvillig

Silje Muotka sier til Altaposten at det ikke er henne imot å sette seg ned med kommunepolitikerne i Alta.

– Sametinget har ikke ansvaret og heller ikke midler for å drifte barnehager, det er det kommunene som har, men vi er ikke uviillige til å sette oss ned og diskutere hvordan vi skal løse utfordringene med å få nok samiske barnehageplasser i Alta, sier Muotka.

Hun mener uansett det beste ville være om politikerne i Alta klarte å rydde opp i barnehagesaken uten å måtte vente på sametinget.

– Det aller beste ville være å rydde ut usikkerhet når saken kommer til behandling i hovedutvalget på mandag. Hvis kommunen klarer å løse dette vil det bli svært godt mottatt av foreldrene, som går med mye usikkerhet foran barnehagestart. Så kan vi heller komme tilbake til praktiske utfordringer etterhvert og se om dette kan være en sak også innenfor samarbeidsavtalen. For vi er absolutt ikke uvillige til å diskutere dette med Alta kommune, understreker Muotka.

Jobber med jussen

Selv jobber hun på spreng opp mot kunnskapsministeren og departementet med å få lovfestet samiske barns rett til samisk barnehageplass.

– I dag har de en lovfestet rett når det gjelder innholdet i barnehagen, men dette er ikke godt nok, så her har vi fortsatt en jobb å gjøre, medgir sametingsrepresentanten fra NSR (Norske samers riksforbund).

I onsdagens Altaposten sier fire samiske mødre at de takker nei til norsk barnehageplass, for ikke å undergrave behovet for samiske barnehageplasser.

– Så viktig er det for oss at ungene våre skal ta vare på sitt språk og sin kultur, oppgir to av mødrene, Inga Laila Sara og Lise Krokmo.

Mister muligheter

Silje Muotka støtter mødrenes kamp.

– De siste årene har det stått mellom 15 og 21 barn i kø til den samiske barnehagen i Alta. Det betyr at mange barn mister sin mulighet til å styrke sitt samiske språk og det er ikke holdbart.

Ronny Berg i Alta Frp bedyrer at det er viktig for Alta å bidra til å styrke det samiske i byen.

– Nettopp derfor mener jeg at samiske barnehageplasser bør inn i samarbeidsavtalen. Kanskje i form av et spleiselag. Bengt Rune (Strifeldt) kommer til å ta opp saken under hovedutvalgsmøte for oppvekst og kultur på mandag, oppgir Berg.

– Dersom sametinget ikke kan eller vil bidra økonomisk, er du og Frp fortsatt villige til å arbeide for samiske barnehageplasser i Alta?

– Jeg er positiv uansett om det medfører noen kroner fra Alta kommune, svarer Berg.